İstanbul'un camilerinden...

İstanbul gezimizden birkaç kare daha. Havayı güzel bulunca spontan olarak bir öğlen gezmeye çıkmıştık. Deniz Süleymaniye Camii'ni görmek istedi. İlk iki kare yol üstünde girdiğimiz Şehzade Camii'nden. Ben 10 yıl yaşadığım halde hiç buralara girmemiştim. Her zaman rahatça giriliyor  muydu bilmiyorum ama şimdi kapılar açık rahat girip gezilebiliyor.

Caminin iç süslemeleri gerçekten çok güzel. Işık falan da iyiydi. Hoş elle çekimde illa titreme oluyor ama yine de gezdiğimiz 3 camiden en sevdiğim bu oldu.

 


Ayasofya. Burayı müze olduğu zaman da görmüştüm. Tadilat vardı ama içi böyle panayır yeri gibi değildi. İnsanlar ayakkabıları ile girseler bile yerlere yatıp (alttaki adam) şu garip halleri görmüyordunuz hiç. Koşanlar, yere yatıp dinlenenler, piknik pozu verenler, dua edenler....karmakarışık bir şey olmuş Ayasofla.



Ve hedefimizdeki Süleymaniye. Arka bahçeden manzara muhteşemmiş. Buraya da hiç çıkmamıştım. Çok şey kaçırmışım. Yolunuz buralara düşerse mutlaka caminin arka tarafına geçin ve şu manzarada soluklanın.


Altta geniş açı ile çekimin yarattığı bozulma. 


Hürrem Sultan'ın kabri


Bu araya kaçak girmiş. Şehzade Camii'nin bahçesinden.
 

Yorumlar

  1. Kartal'da bir zamanlar ,özellikle ramazan ayında, mahallenin hanımları otobüs tutar camileri gezmeye giderdi İstanbul'a. Şimdi de vardır tabii ki yapanlar ama artık bir güne hepsini sığdırmak namümkün.
    Ayasofya 'yı cami olarak ibadete açıldıktan sonra görmedim, müze iken gezmiştik etkileyciydi. Öyle yatıp yuvarlananlar yoktu:(
    Bilmiyorum ama eskiden ibadet yerlerine daha bir özenliydik sanki. Güzel bir gezi yapmışsınız, hepsi değerli yapılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki cami gezmekten çok mimari gezi aslında. Görkemli ve güzel yapılar genelde. Ayasofya'nın bu hali biraz kötü olmuş. Rahatsız etti beni. Umarım bu güzel yapıyı koruyabilirler.

      Sil
  2. Ben de merak ettiğim camilere gidemedim daha. Ayasofya manzaraları ilginç gerçekten, o ne öyle.
    Fotoğraflar güzel çıkmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedim ya ben camileri hiç gezmedim. Amacım biraz da fotoğraf çekmek sanırım.

      Sil
  3. Sultanahmette gezmiştim.Ayasofya'ya girememiştim.Insallah kısmet olursa tekrar gitmek istiyorum;)

    YanıtlaSil
  4. Edirne Selimiye Camisini gezerken eşim başına bir şal atmıştı. Başı kapalı genç bir kadın görevli yanımıza gelip kolları görünüyor diye ikaz etmişti. O gün bugündür cami ziyaretlerini bıraktım. Kiliseler daha güzel bu arada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Ben de kiliseleri daha çok seviyorum. Oralarda da belli kurallar var. İbadet varsa fotoğrafa izin vermiyorlar mesela. Ama genel olarak daha ılımlılar.

      Sil
  5. Süleymaniye Cami, daha doğrusu kompleksi beni çok etkilemişti.. Mimarisinin yanı sıra sahip olduğu manzara da çok güzel. Oranın hemen aşağısında ki kafelerde de inanılmaz fotoğraf çekilecek manzaralar oluyor:) Aya Sofya sizin de yazdığınız ve fotoğrafladığınız gibi çok kalabalık oluyor ve enteresan insanlar var:) Özellikle de yatanlar:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süleymaniye oğlumun istediği bir yerdi. Ben yakınında 4 yıl okudum hiç gitmeye niyetlenmemiştim. Ayasofya'daki durum ise inanan insanlara saygısızlık bence.

      Sil
  6. o dediğin manzarada "taken" ve "skyfall" adlı filmlerin istanbul sahneleri çekildiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyordum bunu. Onca yıl oranın dibinde okudum hiç görmemişim üstelik.

      Sil
  7. Ayasofya`yı böyle görmek beni üzdü. Çok yazık ettiler çok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni de. Hele eski halini de görmüşken....

      Sil
  8. İstanbul'un camileri gerçekten çok güzeldir. Talebelerimiz ve arkadaşlarımızla zaman zaman ziyaret ederiz. Huzur bulduğumuz yegane mekanlardır. Allah memleketimizi korusun muhafaza eylesin.. Ayasofya da ki manzaralar hoş değil ama yakında bir düzenleme yapılır diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayasofya'daki olay insanların saygısızlığı. Hoş görevliler de uyarmalılar kesinlikle.

      Sil
  9. Ben turist rehberliği yaparken birkaç kez gittim.ama yıllar oldu tabii.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder