Ağaç Ev Sohbetleri 115


 Bu ara atlaya atlaya dahil olduğum Ağaç Ev Sohbetleri'nin 115. haftasının konusu sevgili Deeptone'dan.

"Günümüzde insan yaşamı gittikçe uzamaya başladı.Sizce bunu neye borçluyuz?"

İnsan yaşamının uzaması konusunda genel yargı; Teknolojinin gelişmesi, sağlık alanında yenilikler, hastalıkların tedavisinin bulunması" gibi maddeler. Sanırım bilinçaltında ben de öyle düşündüm hep.  Şimdi soruyu düşününce insan ömrünü uzatıyor dediğimiz gelişen dünya aynı zamanda törpülüyor da sanki. 

Gelişen teknoloji, fabrikalaşmanın getirdiği kirlilik, artan araç sayısının yarattığı egzos, kozmetiğin verdiği zararlar, insanlara yeterli gıda sağlamaya çalışırken kullanılan hormonlar, kirli gıda-su, bizi kanser yapan pestisitler, sürekli kullan at yaptığımız plastiklerin vücuda verdiği zararlar, günlük koşturmacanın getirdiği strees....Bütün bunlar bizi hasta ediyor, bir yerde ömrümüzü kısaltıyor. Ama artık bilim hastalıkları daha iyi tanıyor. Çözüm buluyor. Kimi zaman iyileştiriyor kimi zaman o hastalıkla ömrü uzatıyor.

Ne bileyim böyle düşününce kimi zaman süründürmek için yaşatıyor gibi bir sonuç çıktı sanki. 

Garip bir döngü var aslında. İnsanlar gelişmek adına şehirlere gelmişler, araba sahibi olup, akıllı evler yapmışlar. Sonra genetiği değiştirilmiş gıdalar üretme yoluna gidilmiş. Daha iyi, daha sağlıklı, daha çok üretim diye. Şimdi eğitimli ve zengin bir kesim, binalarla ve araçlarla kaplı şehirlerden kaçıp köylere yerleşiyor. Organik tarım yapıyorlar.

Pek sorunun yanıtını veremedim sanki ama yıllar içinde sadece insan ömrü uzamadı, insanlar daha uzun, daha güzellerler aynı zamanda. Kimbilir belki de yaşamın doğal bir döngüsü bu.  

Yorumlar

  1. Refah seviyesinin artması hem hayat süresini hem de ortalama insan boyunu uzattı. Kırsal'da sağlık sorunlarının çözümü daha zordu eskiden. Ölümler daha çok oluyordu. Ki Türkiye'nin doğusu gelişmemiş haliyle ortalamayı hayli düşürmüştür. Eğer 2. Dünya Savaşına katılmış olsaydık, Cumhuriyet döneminde insan ömrü ortalamamız daha kısa olabilirdi. Ya da başka bir deyişle ülkenin barış dönemini yaşıyor olması da ortalama ömrün uzun olmasına etki ediyor.
    Pandemi bitince istatistiklere yeniden bakmak lazım aslında. Az buz insanımızı kaybetmedik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet barış şartlarında yaşam da etkili haklısın.

      Sil
  2. Eski binaların dış cephesini yenileyip ne güzelmiş dedirtmeleri gibi insanın da dış cephesini yenileyip içini çürütüyorlar. Yediğimiz belli değil, içtiğimiz ve
    soluduğumuz belli değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Malesef doğal tüketiyorum derken bile doğal ne belli değil artık

      Sil
  3. evet bir şekilde yine de gelişiyor dünya :)

    YanıtlaSil
  4. İnsan ömrü son elli yılda uzadı. Şüpheci biri olarak duyduklarıma veya okuduklarıma hemen kapılan biri değilim. İstatistikler böyle gösterdiği için bunu söylemiyorum yani. Çevremde örneklerini görüyorum. Çocukluğumda yetmiş yaşını gören kişiye epey uzun yaşadı deniyordu. Avrupa'da gittikçe sayısı artan yaşlı nüfus büyük sorun. Gel gelelim yaşam süresinin uzamasını tek bir sebebe bağlamanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Belirttiğiniz üzere teknoloji ve bilimde olagelen gelişmelerin yaşam süresini hem olumlu hem de olumsuz yönde etkilediği bir gerçek. Bildiğim kadarıyla gerçek nedeni ortaya koymak imkânsız. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz yemek, psikolojik ve ekonomik durumlar, say sayabildiğin kadar. Üstelik her birimiz bu dış etkenlere farklı tepkiler veren insanlarız. Birimize faydası dokunan bir şey diğerimizi öldürebilir. Özetle neden daha uzun yaşadığımızı anlamakta epey zorlanacağız:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu soru sohbet için sorulana kadar hiç düşünmemiştim mesela.

      Sil
  5. ben teknolojiye ve dış etkenlerden iyi korunmamıza bağlıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama dış etkenlerin zararlarına da maruz kalıyoruz bir taraftan

      Sil
  6. Yazınızı okuyup yorum yaptığımı düşünüyordum. Burada görmeyince yanıldığımı anladım:) Bir yanda insan sağlığına ve refah düzeyinin artmasına olumlu etki yapan gelişmeler, diğer yandan sağlığı tehdit eden ve hayattan tat almayı zorlaştıran nedenler. Gelişiyor muyuz, eski günleri mi arıyoruz bu bile tartışmalı. Her ikisinden de bir parça var gibi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz yazmışsınız ben geç onaylamışım. Kusura bakmayın. Bazen nete giremiyorum, kalıyor böyle.

      Sil

Yorum Gönder