3 savaş karşıtı film



 
Ölüm Tarlaları;

Vietnam bozgununun ardından Kamboçyalılar ve oadaki yabancılar bölgeden çıkartılmaktadırlar. Bir grup gazeteci ise savaşı görüntülemek ve yazmak için orada kalırlar. Fotoğraf muhabiri Sydney ve yerel muhabir Dith, Kamboçya’da görevli gazetecilerden ikisi. Çok ciddi katliamların yapıldığı bölgede çalışırken esir düşerler.

1975’te iktidara gelen Pol Pot, ütopik bir tarım ülkesi kurma çabalarına girişti ve şehirleri boşaltıp parayı kullanımdan kaldırdı. Kırsal kesimde kollektif çiftlikler kurdurdu. Kamboçya halkı üzerinde yapılan bu radikal toplumsal deney, yüzbinlerce Kamboçyalının hayatına mal oldu. Entelektüel olduğu düşünülen herkes öldürüldü. Pek çok kişi gözlük kullandığı veya yabancı dil bildiği gerekçesiyle suçlandı.  1975 ve 1979 yılları arasında nüfusun dörtte birini katleden Kızıl Kmerler, Kamboçya’yı adeta Orta Çağ’a geri döndürmeye çalıştılar. Neredeyse 2 milyon kişinin öldürüldüğü dönemde, dünya katliamları görmezden geldi ve kimi zamanda el altından destekledi.


Ateş Altında

Nikaragua'da Sandinistalar tarafından yapılan devrim zamanını anlatıyor film. Yine gazeteciler üzerinden savaş karşıtlığı işleniyor. Russel Price, çeşitli savaş bölgelerinde fotomuhabirlik yapan bir gazeteci. Nikaragua'da çalışırken ABD'nin desteklediği Somoza yönetiminin halka yaptıklarını görür. "gazeteci tarafsız olmalıdır" sözü geçerliliğini yitirmeye başlar. Öldürüldüğü iddia edilen gerilla lideri Rafael'i bulup onunla konuşmak isteyen Price, Rafael'in gerçekten öldüğünü öğrenir. Gerillaların ondan bir isteği vardır. "Rafael'i canlı gibi gösteren bir fotoğraf" Başta buna karşı çıkan Price, savaşın uzayacağını ve daha çok insanın öleceğinin farkedince isteği yerine getirir.

Filmin en vurgulayıcı anı ise sondaydı "Keşke 50 yıl önce bir ABD'li ölseydi"


 Harrison'un Çiçekleri

Pulitzer ödüllü fotoğrafçı ve savaş muhabiri olan Harrison Lloyd, yaptığı iş yüzünden ailesini ihmal ettiği için işi bırakmaya karar verir. Patronu son bir iş için Yugoslavya'ya gitmesini isteyince kabul eder ancak oradaki çatışmalarda öldüğü haberi gelir. Kendisiyle aynı gazetede çalışan karısı ise öldüğüne inanmaz ve onu bulmaya savaş bölgesine gider.


 


Yorumlar

  1. Hepsi ilgi çekici görünüyor. İzlemek lazım.

    YanıtlaSil
  2. ilk iki film, artık klasiklerden zaten, ay madem bir de şeyi izlesene mutlaka, missing (kayıp), costa gavras :) üçüncü filmi de ben izleyiim :)

    YanıtlaSil
  3. Üçünün de konuları itibarıyla izlenesi filmler olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sizin seveceğiniz filmler bence de. Keyifli seyirler şimdiden. Hoş içerikleri keyifli değil...

      Sil
  4. Ateş Altında filmini ve Rafael'i canlı gösterme sahnesini net hatırlıyorum. Diğer filmleri izlediğimi hayal meyal anımsadım. Kızıl Kmerlerin haberlerini 80'li yıllardan da heberlerden hatırlıyorum sanki. Kapalı bir ülkeydi gidilmesi de bir o kadar tehlikeli. Ölüm Tarlaları'na bakacağım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutulcak gibi bir sahne değil. nedense seyretmemişim bugüne kadar bu filmi. Zor seçimler, zor bir meslek.

      Sil
  5. Benim de yoktu. Filmler üyesi olduğum bir grupta paylaşıldı. Biraz baktım nedir diye. Ama filmleri bazı tarihi olayları anlama-öğrenme açısından önemli buluyorum ben

    YanıtlaSil

Yorum Gönder