Karacabey Longozu

Karacabey Longozu'nun ararken yol üstü sahil. Koca sahil bomboştu. Mis gibi güneşe karşın yürüyüş yapan bile yoktu. Aslında ilçenin tenhalığı da şaşırttı beni. Yaz dışında pek kalan yok sanırım. Ben mis gibi denizi görüp yüzelim bari oldum ama Devrim ve Deniz müsilajlıdır deyip yanaşmadılar.


Her ne kadar İstanbul'a gidiş amacımız Ada'yı yerleştirmek olsa da ben gündüz yolculuğu yapıp gidiş dönüşte belli yerleri gezmek istedim. Gidiş güzergahımızda Karacabey Longozu ve Gölyazı vardı. Longozun netten fotoğraflarına bakmıştım ve elim kaşına kaşına gittim. Ne güzel kareler çıkar modundayım. Gittik, bol bol inek, tavuk, at gördük. Birkaç da köpek ve tavşan. Ya bir tane kuş olmaz mı koca longozda. 

İşin trajik yanı sandal gezisi yapılan gölün haliydi. Ben "nasıl ya" modunda kalakaldım. Tamam kurak bir yaz geçirdik de sandal gezisi yapılan bir yeri bu kadar susuz beklemiyordum açıkcası.

Buraya kesinlikle ilkbaharda gitmeli.  Uzun zaman ayırıp yürüyüş yapılırsa kuşlarda görünür sanırım. Neyse yerini öğrenmiş olduk:)))

Ve işin daha da acı yanı yol üstü gidiş gelişlerimizde havanın tek iyi olduğu yerdi burası. Diğerlerinde hep yağmur yağdı. Hatta rüzgar, sis....



Karacabey Longozu; Susurluk Irmağı, Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşuyor, oluşan Kocaçay Deltası da göl, bataklık, kumul ve longoz ormanı meydana getiriyormuş. Sahile çok yakın olduğu için oldukça geniş bir kumul alan var. Yer yer tabelalarla buradaki karabaş otlarının ezilmemesi uyarısında bulunulmuş. Ayrıca bok böceklerine de dikkat edilmesi yönünde uyarı tabelaları vardı. Bu böcekler yerdeki hayvan pisliklerini yuvarlayacağı kıvama getirip taşıyarak belirlediği alana gömüyor böylece toprak doğal yollarla gübrelenmiş ve havalanmış oluyormuş

Kuş gözlem kulesi de varış ama biz bulamadık. Zaman olsa daha çok gezilse bulunurdu mutlaka. 

 


 

Yorumlar

  1. Bayağı doğal bir ortammış. :)
    Gölün kuruması da kötü olmuş. Yine de ıssız olması güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokk doğal. Hani severim doğayı ya dışkı kokusu fenaydı bence burada

      Sil
  2. çok güzelmiş ben de öğrenmiş oldum bak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar aylarında gitmeli. Su olursa daha güzel olur diye düşünüyorum

      Sil
  3. Burası bir dönem merak ettiğimi yerlerdendi ama internette araştırma yaptıktan sonra vazgeçmiştim:) Belki de sizin yazdığınız gibi ilkbaharda gitmek daha doğru olur. Dengi sayılan İğneada ve Acarlar Longozuna göre biraz daha zayıf bir yer...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İğneada ve Acarlar'ı da duydum ya burası yolumuzun üstü diye tercih etmiştik. Zamansızlıktan en uygun lokasyonları seçtik bu kez.Evet nette gördüğüm fotoğraflar ve gözümle gördüğüm arasında fark büyüktü.

      Sil
  4. Ülkede gezilecek ne güzel yerler var. Sayenizde bu yerlerden haberdar oluyoruz. Baharda orada sandal turu keyifli olur sanırım. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok fazla. Benim gitmediğim görmek istediğim bir dünya yer var ve bu hızla ömür yetmez zaten. İyice berbat olmadan Karadeniz mesela.

      Sil
  5. boş gölde kırmızı kayık, çok güzel, yalnızlığı anlatıyor :) kuş gözlem kulesi mi, ya bu işi meslek olarak yapmak isterdim yaa, kuş gözlemciliği :)

    YanıtlaSil
  6. 2-3 sene evvel memlekete gidip tek kuş bile çekemeyişimin benzer isyanını gördüm burada. :) Göl, göl olsaydı belki kuşlarda olurdu.
    B.k böceklerini yakından çekmek gibi bir hayalim var. Bir kere köyde asfalt üstünde görmüştüm ve yanımda makinemin olmayışına hala hayıflanırım. Karacabey'e olurda yolum düşerse aklımda olsun bu böcekler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder