Fitzcarraldo

Film, takıntılı derecede bir opera sever olan Fitzcarraldo, Amazonlar'da opera binası inşa etmek ve oraya ünlü bir tenoru getirmek istemesini anlatıyor. Fitzcarraldo'nun bu hayalini gerçekleştirebilmek için ise paraya ihtiyacı var. Zenginlerden istediği bağışı alamıyor. Amazonlar'da buz işine giriyor ama olmuyor. Sonra O'na kauçuk işini öneriyorlar. genelev işleten sevgilisinden aldığı madde destekle bu işe giriyor. 

Hani böyle anlatınca ve 2.5 saatlik bir film olduğunu görünce bir soru işareti aslında. Nette görsem seyretmeye başlamazdım sanırım. Beni bir büyüğüm diyeyim bir film grubuna dahil etti bir süre önce. Aylık filmler belirlenip seyrediliyor. Ve sohbetleri oluyor. Ben hepsine yetişemiyorum. Hem fiziki anlamda hem kafa olarak. Aman allahım bazen öyle muhabbetler dönüyor ki bu film bu muymuş? oluyorum resmen. Boş boş seyreden biriymişim işte. Neyse Fitzcarraldo da bu ayın ilk filmi.

Filmin çekimleri yaklaşık 4 yıl sürmüş. İlk başrol oyuncusu hastalanınca Klaus Kinski yerini almış, filmin yüzde 40'ı yeniden çekilmiş. Bunun yanında; yönetmen Werner Herzog, görsel efekt kullanmayı reddederek gemiyi gerçekten bir tepeden taşıtmış. Sadece bu da değil,  set ekibindeki birçok kişinin yaralanması, çekimler sırasında zehirli bir yılan tarafından ısırılan bir baltacının zehrin yayılmasını durdurmak için testere ile kendi ayağını kesmesi, setin yanında meydana gelen iki uçak kazası ve daha fazlası…


Sıkılıyor musunuz filmde. Ben sıkılmadım. Hatta çok yerde gülümseyerek izledim. Adamın takıntılı tavırları, sevgilisinin hep gülümseyerek desteklemesi, o geminin taşınması...Arka fonda Amazonlar.



 

Yorumlar

  1. Film klubüne katılman ne güzel olmuş Saadet. İnanıyorum ki sana çok güzel şeyler katacaktır.

    Film farklıymış gerçekten de... Hele çekilirken olanları düşünürsek...
    Bir ara ben buna bakayım.
    Teşekkürler arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel sohbetler oluyor. hoş epey bir kısmında olaya Fransız kalıyorum. Çok üst perdeden bakıyorlar filmlere.

      Sil
  2. çok etkileyici bir film bu. birkaç kez izledim. yönetmen herzog un filmleri hep böyle çok ilginç. belgeselci aynı zamanda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleymiş. Sohbetler sırasında öğrendim. Başka filmleri de önerilmişti. Bakalım sırayla seyredilecek

      Sil
  3. Çekim sırasında olanlar filmden daha ilginç sanki. :)

    YanıtlaSil
  4. Ay ne çılgın insanlar varmış. Hayalleri için nelere katlanıyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın. Bir yerde güzel ama aynı zamanda yorucu olmalı.

      Sil
  5. Werner Herzog sevdiğim yönetmenler arasında ismini görünce filmi izlemeliyim dedim. Amazonlara bir opera binası inşa etmek fikri çok uçuk bir fikirmiş gibi geldi. İnsanlar neler hayal ediyorlar. Bir hayali gerçekleştirme yolunda verilen çaba takdir edilesi bence.

    YanıtlaSil
  6. konu ilginç rastlarsam seyredebilirim ama 2.5 saat gerçekten uzun geldi bana şu an...

    YanıtlaSil
  7. 2.5 saat mi 🙄. O kadar dayanmam için ilgimi çekmesi lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun ama sevdim ben filmi. Hikayesini okuyunca daha bir ilgimi çekti. Bölerek belki izlenebilir.

      Sil
  8. Ben de sıkılırım diye başladım ama hiç sıkılmadan bitirdim. Hoş arada kalkıp dolandım o kadar zaman otur otur...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder