Ağaç Ev Sohbetleri 91


 Ağaç Ev Sohbetlerini'nin 91. haftasının konusu yine deeptone'dan.

"Bizler için, ülke ve dünya gündemini yakından izlemek mi, uzaktan izlemek mi, hiç izlememek mi daha faydalı veya iyi?"

 

Kesinlikle gündem takip edilmeli.Hani ara ara sosyal medyada dönen bir laf var " Bu ülkede yaşamasak aslında komik haber" diye. Artık yaşanılanlarla o kadar sık duyar olduk ki bu lafı. Başkasından ya da kendi içimizde. Ama bu ülkede yaşıyoruz. Berbat bir dönemde yaşıyoruz. Bazı çocuklar-gençler bu yönetimden başka şey tanımadılar hatta. Es kaza (aslında ülkenin önemli bir kısmı) bir de okuma özürlüyse başka bir dünya olabileceğini düşünmüyor.

İzmir'de yaşıyorum. Bahçeli, müstakil bir evim var. Pandemi- yasak da olsa hafta sonları gidip çalıştığım ama aynı zamanda temiz hava aldığım bir tarlam var. Eşimin işi ülke şartlarında hiç fena değil. En azından yasak diye kapanmıyor düzenli maaşını alıyor. Çocuklarımdan biri ilk girişinde üniversite sınavını kazandı, diğeri fen lisesinde okuyor. Yani ülke şartlarında oldukça iyi bir yerdeyim. Susabilirim.

Olmaz öyle şey tabi ki. Bu ülkede yaşıyorum ve gündemi oldukça yakından takip ediyorum. Gerek haberlerde gerek sosyal medyada (cidden verdiği haberin doğruluğuna iunandığım kişilerden) gündemi sürekli takip ederim. Ben yaşamasam da bu ülkede açlık var. Yüzbinlerce dükkan kapalı, 1.5 yıldır hiç iş yapamamış bir kesim var; Müzisyenler, okul kantinleri, fotoğrafçılar, servis araçları, okulla ilgili kılık kıyafet işinde olanlar, düğün sektörü...Aç kapa iş yapmaya çalışanlar var; Pazarcılar, restorantlar, kıraathaneler. Turkuaz tabloda o gün virüs nedeniyle ölen resmi rakamlara yansıyanları görüyoruz. Ya açlıktan intihar edenler...

Gençler umutsuz. Artık lise öğrencileri yurtdışına kaçmanın yollarını arıyor. Gri pasaportla kaçanların anlattıklarını okudum. "Açtık orada kaçmayalım da ne yapalım" diyorlar. 

Yargı, adalet artık tükenmiş durumda. İnsanlar ddianameleri hazırlanmadan yıllarca hapiste tutuluyor. İnsanlar konuşmaya korkuyor çünkü her şey belli bir kişiye hakaretten suç teşkil ediyor. Okuyoruz, belgeleriyle kanıtlarıyla gözümüzün içine sokuluyor. Birileri dibine kadar yerken, ötedeki milyonlar aç. Ve onlara dinin en tepesindeki kişi tarafından "Allah tarafından sınanıyorsunuz, sabredin" deniyor. 

Adalete o tarafından bakmayın, bu tarafından bakın bir de; Şu 16 günlük tam kapanmada bile lebaleb dolu parti temsilcisi cenazelerini görmeyeniniz yoktur sanırım. Peki normal bir vatandaş annesini, babasını, kardeşini, eşini nasıl gömebildi. Dün twitterda bununla ilgili paylaşımlar vardıda kimi yerde sadece 2 kişiye izin verilmiş. Sizin 65 yaşının üstündeki anneniz-babanız artık kas kayıpları yaşayacak kadar içedxride oturmak zorunda iken yapılan maç kutlamaları, İsrail protestoları. Sakın Gazze falan demeyin bunun yolu da politikadan geçer. Hükümet koyacak tavrını. İsrail ile yaptığı kaç anlaşmayı iptal etmiş? Gazze'ye maddi destek bile kesilmiş aylar önce.

Ya çevre. Günlerdir İkizdere'de direniş var. Ben gitmedim ama görüyorum işte o güzelim doğa, ağaçlar, su nasıl taş uğruna feda edilir. Hoş taş eşittir para. Sadece İkizdere'de değil. Yurdur en güzel yerleri ya sıtılıyor ya yakılıyor ya taş ocağına feda ediliyor. Kaz Dağları'nın karşılaştırmalı fotoğraflarına bakın bir ne hale gelmiş. Tanrıların dağını bile bitiren ülkeyiz artık.

Yok bu yazını sonu olmaz.


Yorumlar

  1. evet tabi ülke gündemi hiç hoş değil, biz de uzaktan film gibi izliyoruz olanları, yapcak pek bişey yok :) olsun bak tarla sizin daha iyi, en güzeli :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yazının üzerine yazılacak ilave bir yorum yok bence:-) Kaleminize, yüreğinize sağlık 👏 🙏

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle katılıyorum. Keşke ''farkındalık'' yaratmak için çabalarken gündeme de duyarlı ve farkında olarak baksa ,pek çok okumuş/okumamış kesim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korku var, bencillik var, aman bana dokunmasınlar var. Var da var.

      Sil
  4. Bem de senin gibi duşunüyorum. Bana dokunmayan yilan bin yasasin diyemem hic bir konuda dunya gundemo de olsa kensi çevremdeki haksızlık da olsa elimden geleni yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hep bu düşünceler başımızı yakıyor zaten:)))

      Sil
  5. Kaleminize sağlık, gerçekleri dile getirmişsiniz. Elbette yazdıklarınızın çok ötesinde vahim durumlar var. Garip bir durumla karşı karşıyayız belirttiğiniz gibi. Özellikle ekonomik durumu iyi olmayanlar, açıkçası bir lokma ekmeğe muhtaç kişiler mevcut gaddar yönetimin en büyük destekçileri iken bizler, görece durumu iyi olan insanlar onların hakkını savunuyoruz. Gündemi takip etmek ve batı demokrasileriyle ülkemizi mukayese etmek beynimizi yakıyor ama yine de doğruları öğrenmek zorundayız bir insan olarak. Elimizden geldiğince bu doğruları göremeyenlere bir şekilde aktarmalıyız. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuza. Doğru savunduklarımız savaştığımız zihniyete destek verenler. Yeri geliyor karşılıklı anlatmaya çalışıyoruz ya ne çare. Yine de geleceğimiz için bırakılmaması gereken bir mücadele bu.

      Sil
  6. Şu yazıyı yazdığımdan bu yana daha da kötüleşti durumlar. İyici batıyoruz bakalım.

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize sağlık yüreğinize sağlık kimse neded bunları görmezki

    YanıtlaSil

Yorum Gönder