The Trial of the Chicago 7

The Trial of the Chicago 7/ Şikago Yedilisi'nin Yargılanması, kesinlikle çok çok sevdiğim bir film oldu. Peşin peşin bunu yazayım önce dedim...Yine peşin peşin yazmak gerekirse seyrederken insan Gezi olaylarını anımsamadan da edemiyor. 

Gerçek olaylara dayanan film, Chicago’daki 1968 Demokratik Ulusal Konferansı’nda Vietnam Savaşı karşıtı protesto gösterileri düzenlenmesi ve bunun sonrasındaki yargılanma sürecini anlatıyor. 

Amerika'nın vietnam savaşına asker göndermesi, orada çok sayıda askerin ölmesi ve sonrasında yaşana psikolojik sorunlar üzerine epey film var sanırım. Bu filmde daha savaş devam ederken çeşitli grupların savaş karşıtı protestoları gündeme geliyor. Demokrat Parti Kongresi sırasında park alanında protesto, konser gibi etkinlikler yapmak isteyen gruplar izin alamıyor. Yine de şehirde çok sayıda kişi toplanıyor. Barışçıl protestolar  polisin sert müdahalesi ile karşılaşınca bir çok kişi ağır yaralanmış.


 Olaylar sonrasında 8 kişi sorumlu olarak yargı karşısına çıkartılıyor. Bunlardan Bobby Seale aslında şehirde sadece 5 saat kalabilmesine (yani protestolara hiç katılmamış) karşın zenci olduğu için suçlanıyor. Mahkemede konuşma hakkı da verilmediği için itirazları taşkınlık olarak kabul edilip 48 ay ceza alıyor. 

Neyse filmi uzun uzudıya anlatmayayım en iyisi. Film, en iyi film, en iyi yardımcı erkek oyyuncu (Sacha Baron Cohen), en iyi özgün senaryo dallarında aday. Cohen bence ödülü hakediyor, umarım alır. 

Bu arada Cohen'in canlandırdığı Abbie Hoffman karakteri daha sonra Bu Kitabı Çalın adlı bir kitap yazmış. Okurlar yazarın önerisine uyduğu için de kitabevleri kitaı satmayı reddetmiş.

Yorumlar

  1. Aynı zamanlarda vietman savaşı ile ilgili faaliyet yapmisiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazını okuduğumda benim de aklımdan geçti bu durum.

      Sil
  2. abbie hofmman ın hayatı mı ooo sevindim. bu kitabı çalın (steal this book) adlı kitabı okudum yaa ingilizce yani orcinalini, siyahlı kırmızılı kapağı var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Türkçesini aradım nette bulamadım. Hatta Nadir Kitap'da bile yok. Filmi seyrettiğimde hemen almaya karar vermiştim oysa.

      Sil
    2. sahafta bulup almıştım çok eski bir kitap, 50 yıllık filan, okudum verdim ben de birilerine :)

      Sil
  3. Benim de sevdiğim bir film oldu ve Cohen'i çok sevdim ben de.
    Filmleri teker teker tamamlıyoruz ne güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eve bu yıl epey iyiyim ben de. Bakalım ne kadarı seyredilecek.

      Sil
  4. Ben oscar filmlerini izlemeye karar verdiğim için seçerken konularına hiç bakmadım bu kez. Artık ne çıkarsa bahtıma.

    YanıtlaSil
  5. Bu filmi bulabilirsem hemen izleyeceğim bugün. Okurlar yazarın önerisine uyduğu için de kitabevleri kitabı satmayı reddetmiş derken yazar kitapevlerinde satılmamasını mı önermiş?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli seyirler. Size hitap edecektir büyük ihtimalle. Yazarın Bu Kitabı Çalın önerisine uyulmuş. Epey bir hırsızlık olunca kitabevleri kitabı satmak istememişler. Kitabı bulamadım malesef epey merak etmiştim. Netten okuduğum kadarıyla ucuz yaşamanın yollarını anlatıyormuş.

      Sil
    2. Çok ilginç gerçekten. Filmi izledim aynı gece, çok beğendim, teşekkürler:)

      Sil

Yorum Gönder