Oscar adayı filmler; Mank/ Promising Young Women


 Mank, 1941 yapımı “Citizen Kane” filminin senaristi Herman Mankiewicz’in hayatından bir kesiti anlatan siyah beyaz bir film. Gary Oldman'ın oynadığı Mank karakteri; biraz muhalif, alkolik, insanlarla iyi geçindriği kadar aynı zamanda çıkıntı bir karakter. Filmde Mank'ın 1940 yılında ayağı alçılı olarak senaryo yazmasını izliyoruz. Geriye gidişlerle (10 yıl kadar) yazarın bugüne nasıl geldiği anlatılıyor. 

Bu arada film biyografi olduğu kadar Hollywood taşlaması aynı zamanda. Aynı zamanda özellikle bir sahnede açıkça görüldüğü gibi dönemin politik yapısı üzerinde sinema sektörünün etkisi de eleştiriliyor. Sinema tarihine hakim olan kişilerin çok daha rahat izleyeceği bir film diye düşünüyorum. Herman Mankiewicz ismini duymayan ben özellikle başlarda biraz koptum filmden. Kötü değildi kesinlikle ama dönemi bilip yeniden seyretsem daha zevk alırmışım gibime geliyor.


Cassie bir kafede çalışan genç bir kadın. Ancak Cassie'nin geceleri büründüğü bir başka kişilik daha var. Güzelliğini kullanarak erkekleri tuzağa düşürüyor. Film ilerledikçe Cassie'nin aslında tıp fakültesinde okuyan başarılı biri olduğunu öğreniyoruz. Yaşadığı bir olay fakülteden atılmasına neden olmuş.

Arkadaşı nina'nın başına gelen olay bir biçimde yeniden gündeme gelince intikam almaya karar veren Cassie, o sakin filmi bir anda hareketlendiriyor. Filmin sonu ise tam bir süpriz. Nasıl ya falan oluyor insan. Daha önce görüp filmin afişi yüzünden seyretmemiştim. Ön yargılı davranmışım. Gayet güzel bir filmde.



Yorumlar

  1. İkinci bir biraz daha ilgi çekici görünüyor:-) Teşekkürler tavsiye için.

    YanıtlaSil
  2. Siyah beyaz filmler itici geliyor bana nedense, belki şans vermem gerek önyargı benimki:) İkinci film daha çekici sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben severim siyah beyazı. Fotoğrafta da severim belki ondan. Evet ikincisi daha aksiyonlu orası kesin.

      Sil
  3. Mank'ı sevenlerdenim. Filmin konusunu araştırmadan seyretmistim. Sonunu görünce ayrı bir keyif aldım. Guzel yorumlamissin emegine sağlık canım. Ex machine yi bugün bitirdim. Sevdim filmi. 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmin başında algılama sorun yaşadım sanki. Seyrettikçe sevdim. Vakit bulursam bir kez daha bakmak istiyorum.

      Sil
  4. Keyifli izlemelerin olsun Saadet :)

    YanıtlaSil
  5. gary oldman efsane oyuncu yaaa :) mankiewicvz evet tabii sinemada önemli biri. yurttaş kane sinema tarihinin en iyi filmi ama ben hiç sevmem sıkıntıdan patladım bikaç defa izlerken :) ikinci film uyar izlicem tebi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben izlemedim Yuttaş Kane filmini. sıkıcı diyorsan...

      Sil
  6. https://netfilixfilmizle.com/2021/01/22/minari-altyazili-2020/
    minari bu linkte var
    ancak altyazı fembed seçeneğini tıklaman gerekiyor

    YanıtlaSil
  7. İkinci filmi merak ettim 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder