Ağaç Ev Sohbetleri 78


 Bu haftanın konusunu Ağaç Ev Sohbetleri'ni organize eden Deeptone belirlemiş. 

"Dünyada sınırlar kalksa ne olurdu"

Deeptone'un yazısından anladığım kadarıyla "sınır" derken coğrafi anlamda düşünüyoruz. Sınırları kaldırsak en basit olarak vize-pasaport olmayacak. Sınırlarda bekleyen koca koca silahlı adamlar da. Tel örgüler, kimi ülkelerdeki mayınlı alanlar, soğuk kış gününde botlarla azgın denizi aşmaya çalışan çocuklar....işe bu tarafından bakınca çok güzel bir hayal. İnsanlar istediği ülkeye istediği gibi geçebilecek. Hiç bir sınırlama yok.

Ama o sınırlar aslında kafamızda değil mi? Irklak var, din var, mezhep var. Ülkeleri yönetenlerin para hırsı var (neden fakir ülke halkını kendi olanaklarına ortak etsin) Zaten sınırları çizen, koca koca silahlı adamları o sınırlara diken de bu zihniyetler değil mi? 

Sınırlar olmasa savaşlar artardı bence. Çünkü insanın kafası o sınırları yeniden yeniden yapmak isteyecek ve bunun için savaşacak. Belki teeeee en başından hiç sınırsız yaşamış olsaydık diyeceğim. Zaten yokmuş yine biz insanlar çizmişiz sınırları.

Yorumlar

  1. Sınırsız fikir özgürlüğü, fırsat eşitliği, hak, hukuk ve adaletin sağlanması coğrafi sınırların kaldırılmasından çok daha önemli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Konumuz coğrafi sınırlar diye yazıyı bu "sınırlar" içinde tutmuştum. Günümüz kafasında fikir özgürlüğü nasıl sağlanır bilemiyorum ama. İş iyice zıvanadan çıktı. Daha dün insan haklarını savunanlar ceza yedi.

      Sil
  2. Zengin ve fakir ülke halkları, en çok ta bu konuda sizinle aynı fikirdeyim. Sınırlar dediğiniz gibi fiziksel değil aslında zihinsel. Bu yüzden değişen bir şey olmayacaktır. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. Şu anda kafaları değiştirmek de pek mümkün değil gibi.

      Sil
  3. keşke kalksa keşke hiç savaşlar olmasa Allahın bahşettiği bu cennet dünyayı aklımızı kullanara daha da güzelleştirerek yaşamayı becerebilse insanoğlu çok ütopik oldu sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savaşlar sınırları belirlemede en önemlisi işte. Savaşlar yönetimlerin koltuklarını sağlamlaştırma yolu. Ondan vazgeçmezler ki

      Sil
  4. ne gadan da iyimsersiiin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne edeyim işte ben de böyleyim. Fazla gerçekçi, karamsar, patavatsız...

      Sil
    2. ada denizi.

      kendine yakıştırma öyle şeyleri ayolcum, deme öyle şeyler kendinee :)

      Sil
  5. "Zaten yokmuş yine biz insanlar çizmişiz sınırları."
    Ne diyeceğimi bilemedim. Haklısınız. Maalesef kendi sonumuzu kendimiz getiriyoruz. Biz insanlar...

    Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Doğrusun insanlar getiriyor sonu. İlk ortaya çıkışlarında homo sapiensler benzerlerini yokederek gelmiş zaten buralara

      Sil
  6. Düşünüyorum da, sınırlar nedir bilmeden yaşasaydık belki bu iş olurdu.

    YanıtlaSil
  7. Evet her türlü o sınırlar bir şekilde çizilirdi bence... İnsanoğlu bir yolunu bulup yine bir kargaşa ortamı yaratırdı...

    YanıtlaSil
  8. Aynen öyle sınırların çoğunu insan kendi beyninde tasarlayıp faaliyete geçiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk insandan beri birbirinin üstüne basa basa ilerlemiş, sınırları koymuş, öldürmüş, hapsetmiş. İnsan...

      Sil
  9. Yani bilmiyorum sınırlar hiç olmasaydı diye bir şeyin olması en başından mümkün mü? Çocukken bile burası benim şurası senin diye oynuyoruz en baştan. Gördüklerimizden, çevreden dolayı böyle oluyor olabiliriz ama genlerle, daha içsel açıklanan şeylerle de bir ilgisi olmalı bence sınırların.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyüklerden görüyor çocuklar sınırları. Onlar da çiziyor. hatta şimdi aklıma geldi. Köpekler bile sınır belirlemek için işerler ya hani.

      Sil
  10. aslında bu konu kendi yaşantımla paralellik gösterecek bir mevzu, sınırlara takılıp kaldım ben mesela, aslında çok ta kafamda değil sadece, gerçekten engel diğer tarafa geçmeye...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder