Nomadland

 

İlk duyduğumdan beri aklımda olan film Nomadland'ı cuma akşamı izledim nihayet. Film, 2007-2008’deki ekonomik krizin ardından yoksullaşan, emekli olmayı göze alamayarak çalışmak zorunda kalan altmışlarında bir kadının hikayesi. Aslında başrolde Fern'in hikayesini izlesek de krizden tek etkilenen o değil. Yol devam ettikçe Fern gibi pek çok orta yaşı geçmiş insanla karşılaşıyoruz. Çoğunlukle ekonomik nedenlerle karavanda yaşayan, yol boyu buldukları mevsimlik işlerde çalışan, kamplarda dostluklar geliştiren modern zaman göçebeleri.


Nomadland, Yirmi Birinci Yüzyılda Amerika'da Hayatta Kalabilmek kitabından uyurlanmış. Yönetmeni Çinli Chloe Zhao. Filmin Başrolündeki Frances McDormand ve David Strathairn gerçek oyuncular fakat diğer karakterler gerçek yaşantının içinden göçebeler. Yani oldukça belgesel bir yapıda. Zaten film hakkında bu bilgiyi bilmeseniz bile (ben seyrederken bilmiyordum) belgesel tadı alıyorsunuz hemen.



 Daha önce Fargo ve Üç Billboard Ebbing Çıkışıfilmlerinde seyrettiğim Frances McDormand'a bu filmde bir kez daha hayran kaldım. Filmin doğal dokusuna öyle bir uyum sağlamış ki. Sonuçta filmde profesyonel oyuncu yok denecek kadar az ve olanlar da rol yapmayıp adeta yaşıyorlar. Ve filmin müzikleri de son derece güzeldi.

Yorumlar

  1. dormand, fargo eveeey :) nomadland müthişli bi film izlemişsiin :) bir de druk adlı filmi izlesen yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fargo en sevdiklerimden zaten. Bu da çok iyiydi.

      Sil
  2. Böyle filmleri çok severim.
    Emeklilik maaşı ile geçinmek çok zor...
    Yaş ilerledikçe bazı şeyler daha. İr anlamli geliyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok zor hem de. Hele bşu dönem. Geçenlerde evde gıda alışverişini bir kabaca hesapladık meraktan. Kısa ödenek, işsizlik maaşı, emeklilik, asgari ücret..mümkün değil bunlarla yaşamak

      Sil
  3. Uzun süredir izlemek istiyorum bu filmi... İnternetten bakınayım bir...
    Bu film için oscar için ihtimali yüksek olanlarda diyorlar... McDormand için de en iyi kadın oscarını kapar düşüncesinde millet ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de okudum oskar olayını. Unutulmazfilmler diye bir siteden izliyorum ben.

      Sil

Yorum Gönder