Kural Dışı

Son yıllarda sinemanın ilgilendiği konulardan biri de otizm sanırım. Aslında yıllardır görmezden gelinen konulardan biri. Nedense bedensel ya da zihinsel kusurlar hep bir tabu olagelmiş toplumlarda. Oysa ortaya konsa, sıkıntıları dile getirilse, çözüm aransa pek çok kişinin hayatı ne kadar da kolaylaşacak...

Kural Dışı filmine genelde filmleri seyrettiğim sitede denk geldim. Daha önce duymamıştım filmi. Film gerçek olaylardan yola çıkılarak çekilmiş. Farklı inançlardan, farklı yaşam tarzlarından olmalarına rağmen ileri derecede otizmli çocuklara yardım etmek için bir araya gelen Bruno (Vincent Cassel) ve Malik’in (Reda Kateb) hikayesini izliyoruz. 


 

Bruno, bir şekilde tanıştığı otizmli gençle ilgilendikten sonra bir merkez açmaya karar veriyor. Gönülllülük esasına dayalı merkezde dünyaya tamamen kapalı bazen de saldırgan olabilen çocuklar kalıyor. Çünkü bu çocuklar diğer merkezlerin istemedikleri. Bruno ve malik otizmli gençlerle ilgilenirken bir taraftan Bruno'nun yönettiği merkez Sağlık Bakanlığı'nın denetimine takılıyor. Çünkü kurallara uyulmuyor, diplomasız gençler çalıştırılabiliyor.


 

Amaçları sadece ileri düzeydeki otistikleri topluma kazandırmak, bir nebze olsa da aileleri rahatlatmak olan bu insanların çabası cidden görülmeye değer. Hele ki 2 denetçinin Bruno ile sohbeti...kıs sık haberlere de yansımıyor mi otistik çocuğu olan kiracıları istemeyen apartmanlar, sınıfında istemeyen veliler, öğretmenler...Hele bir de çocuğunuz hastalığı ileri düzeyde yaşıyorsa. Onun eğitimini destekleyecek bir merkez yoksa. Ne yapacak bu insanlar çöpe mi atacak çocuklarını?Ülkemizde de ciddi ama hiç çözüm aranmayan bir sıkıntı. Tanıdım insanlar var ki çocuklarından önce ölmekten korkuyorlar. Emanet edecekleri güvenli bir sistem yok çünkü.



 

Yorumlar

Yorum Gönder