Ağaç Ev Sohbetleri 72


 2021 yılının ilk Ağaç Ev Sohbetleri'nin konusu fena halde önemli ve güncel seçilmiş Konuyu seçen arkadaşımız Kayıp Fısıltı. "Hepimizin fark ettiği gibi iklim hissedilir derecede değişti. Peki sizce bu değişimin ülkemizde ya da sizin yaşadığınız alanda/şehirde yarattığı en büyük etki ne? Bu saatten sonra geri dönüş olur mu?"

İklim değişti, gıdalar  kötüleşti, hastalıklar arttı...Taaa ilkokulda öğrenmiştik iklim konusunu. Coğrafi bölgelerin farklı iklim koşulları vardı. bilirdik ki kışın Doğu'da kar yağar, hatta bahar ayları karlı geçer. Akdeniz, Ege ılımandır ama yine de kışın soğu,r hatta don yapar zaman zaman. 

Şimdi bakıyoruz ısındık. Hem de fena halde ısındık. Aslında yıllar içinde bu değişimi yaşadık. Giderek daha ılık kış mevsimleri geçirir olduk. Ama bu kış daha da kötü sanki. Haftalarsonra ün ilk kez dışarı çıkıp fotoğraf çektim. Tişört üstüne mont giydim ama mont hep çantaya takılı gezdi. 5 ocak tarihinde İzmir'de bile olsa tüm gün tişörtle gezmek abes bence. 

Yağmur yok.Eskiden nisan yağmurları kavramı vardı. Eylül gibi yağmurlar yağardı ki zeytinler dolsun. Şimdi tık yok. Olan sel modunda. Çünkü yağmurun toprakla buluşacağı alan bırakmadık. Ağaçları kesin erezyonu hızlandırdık. Al sana bir toprak kaybı nedeni daha.

Eskiler derdi kar yağsın soğuk olsun, hastalıklar kırılsın. Ne kadar modern olmak gerekse de eskilerin hakkını yememek lazım. Şimdilerde kar kış mı var mikroplar kırılsın? İşte covid, sars. Bilim insanları bu tarz virüslere bundan sonra sürekli hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyor. Doğayı, havayı, suyu alabildiğine katlettikten sonra Mars'da uygun iklim arayan insanlık... 

Bundan sonra geri dönüş olur mu? Her yolun bir dönüşü vardır. Ne kadarı kurtarılır bilmem ama illa ki birşeyler yapılmalı. Yapılacağı konusunda ümitli miyim? Hayır.


 

Yorumlar

  1. Dünya ile işimiz bitti uzaya sardık zaten
    Birlikle olur ama o birlik nasıl olur bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O birlik olmuyor işte. İnsanlar fena halde bencilleştiler. Ber kurtulayım da....beni biraz karamsar olmak la suçlarlar ama gerçekçi olduğumu düşünüyorum daha çok. Görünen-yaşanan ortada

      Sil
  2. Evet kar yağsın mikroplar kırılsın derlerdi. Doğruydu demek.Baksanıza hava güzel ,hastalık yaygın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hastalıklar, garip bilinmeyen hastalıklar üstelik. Yeni yeni çözüm bulunmaya çalışılıyor. Fransa'da kuş gribi hortlamış yine, bugün okudum.

      Sil
  3. ay yaa yani artık hep virüsler mi olacak hep böle mi yaşıyaz amaniin kötü yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşıyı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin'in bir açıklamasında okumuştum bunu. Rahatsız edici bir bilgi ya insanın kafasında soru işareti de bırakıyor.

      Sil
  4. Belki bazı çevre örgütleri karınca kararınca halkı bilinçlendirmeye çalışıyor ama son derece yetersiz. Bildiğim kadarıyla hiçbir siyasi parti çevre ve küresel ısınma konularına yeterince yer vermiyor. Belki laf olsun diye parti programlarında birkaç satır vardır ama yaptıkları birbirlerine laf yetiştirmek. Halka küresel ısınma konusunda ne düşünüyorsunuz diye sorulsa insanların % kaçı doğru düzgün bir şey söyleyebilir? Gelişmiş olmak daha fazla sera gazı salınımına onay vermek demek. Kim elde yıkamayı göze alıp evindeki çamaşır ve bulaşık makinalarından vazgeçebilir? Kim otomobilini satıp ben artık toplu taşım aracı kullanacağım der? Kullandığımız toplam elektriğin % 60'a yakın kısmı fosil yakıtlardan elde ediliyor. Gelecek konusunda ben de ümitsizim ne yazık ki:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özelikle şu dönemde insanların çoğu havaların sıcak gitmesinden mutludur. Sonuçta ısınma ciddi bir maliyet ve insanlar (bu ülkede) açlar, ciddi maddi sıkıntıları var. Günü kurtarmak modunda yaşıyoruz. En önemli sorun da bu belki. Günü kurtarırken neleri kaybettiğimizi hesaplamıyoruz. Küresel Ayak İzi olayı var hani. Dünya sürekli bir sonraki yılın doğal kaynaklarını tüketiyor. Tam anımsamıyorum ya geçen yaz gibi 2021 yılının kaynaklarını tüketmeye başlamıştık sanırım.
      Gerektiğinden fazla tüketiyoruz. Modern olacağız diye aşırı kirletiyoruz. Bir taraftan doğayı katlediyoruz.

      Sil
  5. Eveet anneannem hep söylerdi kışın grip salgını başladığında bir iki haftaya kadar kar yağar grip kalmaz derdi. Kar yağınca boşlukta gezinemeyip ölüyormuş grip virüsü filan. Ama artık o kadar soğuk kışlar yok. Antalya'nın yağmuru tam bir çile. Sakince yağan yağmuru özledim. Ne zaman yağmur başlasa sanki bir şelalenin altına girmiş gibi oluyor şehir.

    YanıtlaSil
  6. İklim değişimini bahçede de farkediyoruz .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder