Kızıl Babalar


 

 Elimde kitabım kalmadığıda şöyle kitaplığa bakarken denk geldim. Devrim'in kitaplarının olduğu raftaydı. Genelde sıkılacağım diye düşündüğüm bir kitaba benzediğinden bakmamıştım muhtemelen daha önce bu kitaba. Bu arad Devrim yıllar önce almış ama okumamış kitabı.

Kızıl babalar bir gazeteci olan Andrei İllesch'in araştırmaları kapsıyor. Ya da araştırmalarının bir kısmını demek gerek sanırım. Kitapta Sovyerler'deki mafya anlatılıyor. Sovyet Mafyası yer yer Batı mafyası ile karşılaştırılarak anlatılmış. Kitaptan öğreniyoruz ki oradaki mafya oluşumu, filmlerde gördüğümüze pek bezemiyor. Mafya deyince illa politik destek şarttır sanırım ya Sovyerlerde adamlar direk kendileri zincirin halkası olmuş.

Sovyetler Birliği'nin 1990 öncesi durumunu da anlatarak mafyanın doğuşunda kıtlığın önemli bir faktör olduğunu belirten İllech'nin kitap arkası yazısı ise...

"Mafya yasaklardan değil tam tersine, suç şebekelerinin devleti dolandırmasına olanak tanıyan yasalarla düzenlenmiş ekonomik hatalardan doğuyor.

Batı mafyası, ceza yasasına aykırı faaliyet gösteren, ağır suç işleyen bireylerin oliştirdiği örgüt niteliğinde. Bizim mafyamız ise sadece örgütlü suçluluğu değil, devletteki suçluluğu da içeriyor:"

Düşündüğmün aksine kitabın dili çok iyi olunca yazarın başka kitabını da okuyayım diye düşündüm. Netten araştırdım ama başka kitap ya da hakkında bilgi bulamadım malesef.

Yorumlar

  1. rus mafyası filmlerde dizilerde çok işlenmiyor, en çok arnavut mafyası işleniyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet buradaki mafya farklı zaten. Devlet eliyle yürütülüyor işler

      Sil
  2. Hayatın içinde o kadar çok mafya var ki okumasam da olur 🙈

    YanıtlaSil

Yorum Gönder