Ağaç Ev Sohbetleri 71


 Bu hafta 71.sine ulaşan ama benim sadece birkaçına dahil olduğum Ağaç Ev Sohbetleri'nin sonuncusunu yazayım dedim. Tabiki 2020 yılı için son. Bu haftaki konuyu sevgili Kaplan Dıary seçti; Sizin için mutluluk nedir? Mutluluk sürekli olarak elinizde tutabileceğiniz bir şey mi?


Mutluluk nedir sorusunun sonsuz yanıtı var sanırım. Benim için 10 aydır canımızı okuyan coronaya hiçbir sevdiğimin yakalanmaması büyük mutluluk mesela. Çocuklarımın istedikleri okulları kazanması da öyle. Kişisel tarihiminde ise güzel bir fotoğraf çekmek, kitap almak, deniz kıyısına gidip iyotu koklamak ya da dağda yürüyüş yapmak acayip mutlu eder beni. Bir de odunlar. Geçenlerde paylaşmıştım masa yapmak için büyükçe bir odun dilim almıştık Dikili'den. Tamamen tesadüf eseri denk gelmişti. ağzı kulaklarında gezdim tüm gün. Küçük oğlum Deniz "mutlu oldu kadın" yorumunu yapmıştı.

Mutluluğu diğer pek çok şey gibi çabuk tüketiyoruz ama. Mesela beni basit bir dağ gezisi mutlu eder de eve dönünce modum düşer resmen. Evin rutini ve sürekli kısır döngü gibi yapılması gerekenler mutsuz ediyor beni çünkü. Mutluluğu elinde tutan biri değilim sanırım. Ama neyse ki mutlu olacak çok konu var evin içinde bile...

Bir de cep telefonundan, pırlantadan, arabadan, kıyafetten mutlu olma var ki bunu hiç anlamıyorum işte. Öyle bir tüketim ki bunların mutluluğu belki anlık belki birkaç saatlik. Sanırım beni gülümsetebilen, içimde güzel duygular uyardıran anlar, sözler, yazılar mutluluk benim için.


Yorumlar

  1. En güzel mutluluk bunlar aslında.
    Bakış açısı mı demeli bilmiyorum. Mutluluk bile değişken ve göreceli. Misal sizin o odun parçasına mutlu olmanız bir başka birini etmez.

    YanıtlaSil
  2. çok göreceli bir şey tabi ben ancak kendime göre tarif ederim ama o başkasının mutluluğu olmaz..

    YanıtlaSil
  3. Bazıları maddi şeylerden mutlu olduklarını ''sanıyorlar'' sadece. Bence öyle. Gerçek mutluluğu öyle bir şey olduğunu sanmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede değil ama işte mutlu olanlar var gibi.

      Sil
  4. Katılıyorum bence de cevap veren kadar yanıtı var bu sorunun. :)
    Mutluluğu sürekli elinde tutmak gündelik yaşam içinde pek mümkün değil bence. Zaten mutluluğu daha değerli kılanın da bu olduğunu düşünüyorum. Hiç mutsuz olmasaydık asla değerini bilemezdik. Umarım sizi mutlu eden anlar çoğalır ve onu elinizde tutabilecek kadar çok hissedersiniz. Sevgiler... ^^

    YanıtlaSil
  5. "Mutluluk nedir sorusunun sonsuz yanıtı var sanırım." Bu yazınızla ne demek istediğinizi daha iyi anladım:) Nelerden mutlu olursunuz sorusu gibi değerlendirmişsiniz. Elbette sonsuz sayıda ve kişiden kişiye değişen mutlu olma nedeni var. Mutluluğun tanımı da buna bağlı olarak sonsuz sayıda dile getirilebilir. Sadece mutlu olma anının kısa ama sayıca fazla olduğunu düşünüyorum. Dağ gezintisi beni mutlu ediyor diyebilirsiniz. Ben bunları parçalara bölüyorum. Dağın havası, ağaçların görüntüsü, yaprakların kımıldaması, rüzgarın sesi, derenin şırıltısı, objektifinize takılan renkli küçük bir kuş ya da salyangoz... İşte bu kırpıntıların her biri mutluluktur. Ama genelde biz bunların hepsini kafamızda toparlar, mutlu bir günümüz oldu dersiniz. Eğer orada geçirdiğiniz her saniyeden ayrı zevk alabildiniz ise hem fikirim. Ama gerçekten bu kadar yoğunlaşabilir mi insan emin değilim. O arada ya evde yemek yok, döndüğümde bir şeyler hazırlamam lazım diye bu ve bunun gibi şeyler geçmez mi aklınızdan:) Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluğu tanımlayabilecek yetkinlikte hissetmedim kendimi. Bu şekilde yazmak istedim o yüzden. Sanırım pek çok detay mutlu eder beni bu örnekte. Hoş ortalığa atılmış çöpleri gördükçe ağzımın bile bozulduğu olur ya neyse..
      Gün içinde her saniyeden zevk almak zor hatta imkansız. İlla olur kafada sorular, çıkar bir aksilik. Hatta kavga bile edilebilir.
      Hep birlikteysek akşam yemeği düşünmem ya atıştırılır ya da evde kolay birşeyler hazırlarız el birlik. O konuda benimkiler sorunsuzdur. Tek gezmeye çıkmışsam daha kasılırım ama. Biraz kontrolcüyüm. Genelde fotoğraf çekmek için çıkmışsam ve evin erkekleri evdeyse oldukça dağınıktır ortalık, yemek zaten düşünülmemiştir, bir düzensizlik hakimdir eve. İşte umursamamak lazım çünkü önemsiz ama huy..hatta kötü bir huy. Anı yaşamakta zorlanırım.

      Sil
  6. O zaman sey diyebilir miyiiz? Ne mutlu pırlantayla, kıyafetle mutlu olmamak! Sohbet yazılarını okuyorum da “yaa evet, evet ben de!” dediğim oluyor. Ya ben çok karmaşığım ya da hepimiz biraz aynıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı değilizdir. Küçük küç noktalar bizi ayırıyordur ya zaten bizi anlayacağını düşündüğümüz biraz kafa dengi kişileri dolaşıyoruzdur. Ondan belki.

      Sil
  7. Günlük kısır döngülerimiz mutluluklarımızı öldürüyor. Ama deprem, sel gibi afet olduğunda da sıkıcı rutinlerimizi yaparken ne kadar mutluymuşuz diyoruz. Tezat aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o tür durumlarda mutluluktan ziyade şanslı hissederim kendimi. bir biçimde piyango bana vurmamış işte. Sonuçta depremde ölenlerinki bir nevi kötü şans. Mesela İzmir'de kilometrelerce ötedeki evler yıkıldı. Tabiki zemin ama orada oturanları kaçı bunu biliyordu ya da başka bir yere taşınma durumu vardı?

      Sil
  8. corona evet haklısın en önemlisi bu gibi. yaa bişi diceem, ev işleri, temizlik için ne bileyim bir kadın tutsana, haftada bir, ayda bir neyse işte, temizliğe, ütüye filan gelsin yaniii, paalı bişi değil yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para değil olay ya evime birinin müdahalesi beni bozar. Elim ayağım tuttuğu sürece kimseyi tutacağımı sanmıyorum. Hatta halı yıkatma olayını bile ender yaptırırım. silerim kendim. Kullandıkları bir koku var beni acayip rahatsız ediyor. Değişik yerlere yıkattı hep aynı koku. Bu arada temizlik bana hiç zor gelmez. Hatta çok pratik ve hızlıyımdır o konuda. Ama benimkisi farklı. Düzensizlik ve dağınıklık ruhumu yoruyor sanki. Sevmiyorum bu huyumu ya kendimi nasıl değiştirmeye çalışsam da olmadı.

      Sil
  9. Çikolatanın içinde bir madde vardı da yediğimizde mutluluğu tetikliyordu hani. Mutluluk vücut kimyasıyla ilgili olabilir mi? Beynin hoşuna giden bir şey olduğunda harekete geçen bir bileşen (tam kelimeyi bulamadım) olmalı mutluluk... Bununla ilgili bir kaç bilimsel yazı okumalı diye düşündüm yazıyı ve yorumları okurken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanı mutlu eden gıdalar olduğu kesin; çikolata, makarna, şarap...geçici ama keyifli mutluluklar yaratıyor bunlar. Ama sürekli bir mutluluk yapar mı bilmem. Evet araştırmalı bunu. Bende onu düşündüm biraz önce.

      Sil

Yorum Gönder