Mülksüzler


 

 Ursula K. Le Guin, Yerdeniz Serisi ile tanıyıp sevdiğim yazarlar arasına girdi.Malesef kütüphanede tüm kitaplarını bulamadım ama Mülksüzler vardı onu da okuma listeme eklemiş oldum.

Mülksüzler'de birbirinden farklı iki dünyayı anlatıyor. Önce anarşist düzeni savunan Anarres'i tanıyoruz. Buranın halkı kurucuları Odo'dan esinlenerek Oducu diyor. Para yok, iktidar yok, yönetim yok. Herkes eşit. Ama dünyaları kurak ve verimsiz. Gıda için çok çabalamaları gerekli. Herkes birbirinin kardeşi. Mülkiyete kesinlikle karşılar öyle ki çocuklar küçük yaşta öğrenim merkezlerine gidiyor. 

Odocuların 170 yıl kadar önce göç ettikleri Urras ise mülkü savunuyor, iktidar var, hükümet var, zenginler ve işçi sınıfı var. 

Anarres'li fizikçi Shevek'in üzerinde çalıştığı kuram, kendi dünyasında ilgi görmez ama Urras kuramı ister. Tüm imkansızlıklara karşık Shevek iki dünya arasında bir kardeşlik, kendi dünyasına belli imkanlar sağlayacağını düşünerek Urras'a gider. 

Anarres'te mülkiyitçilik yok ama yine de hırslı kişilere rastlamak mümkün. bir nevi mülkiyetçiliğe kayıyorlar.  Aslında mülk bizi gerçekten de köleleştiriyor. Sahip olduğumuz evi-arabayı korumak için yaptıklarımız, yıllaca o mülkler için belki de hiç sevmediğimiz işlerde çalışmak..öyle bir alıştırılmışız ki vazgeçemiyoruz mülkiyetçilikten. 

(Deep bak böyle bir konu ağaç ev sohbetlerine eklenebilir mi acaba)

1974 yılında yazılmış kitap cidden çok zekice. Bilim kurgunun temelinde saçmalamak yok zaten yazılanların belli bir temele oturması lazım. Guin, bunu gayet iyi yapmışa benziyor. Fizik yoksunu ben bazı yerleri birkaç kez okumak zorunda kaldım bu arada.

Yorumlar

  1. üniversitedeyken okumuştum, herkesi okuması gereken, başka bir dünyayı anlatan bir kitap. detayları çok sevmiştim :)soyadı yoktu, kadınların evlenince soyadı değişmiyordu böylece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soyadı olmaması iyi de herkese bilgisayarın ad ermesini sevmedim. Ailelern bölünmesi de kötü. Ütopik dünyanın her yöne iyi değildi bence.

      Sil
  2. heeey mülksüzler, nefis roman tabii, bu yazarın en iyi kitabısı :) ah evet ölümden kaçmak için dünyada yerimizi sağlamlaştırmak için nesne ve mülk alıyormuşuz. üstelik de başkalarını zengin etmek için çalışıyoruz yanii :) eveet bu güzel bir konuuuu :) sen yazsanaaa, istersen önümüzdeki pazartesi olsun, pazartesileri yazıyoruz ya yani, istersen daha önce hazırlayıp pazartesi yayınlarsıın :) yazacaksan söle bana amaaa :)

    YanıtlaSil
  3. Sanırım seversin sen. Hatta ben bir ker daha bile okunabilir diye düşünüyorum. Bazı kitaplar hakediyor ikinci okumayı. İnsanın bazen atladığı yerler oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Deneyeyim yazmayı o zaman. Bakalım ne çıkacak ortaya. Kendi kendime düşünür, söylenirim de iş yazmaya gelince tıkanırım nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazarsın yaaaa, kim tutar seniii, aslanlar gibiii :) ağaç ev sohbetleri 66 olacak. konuyu da artık bulursun yani, mülk bir yük mü kikiki, mülksüz yapabilir miyiz, sahip olduklarımızın kölesi miyiz dırın dırın dırın :)

      Sil
    2. Kölesiyiz valla hemi de nasıl....

      Sil

Yorum Gönder