Sapiens


 Deniz'in ne zamandır oku dediği kitap Sapiens nihayet okundu bitti. Bu arada deniz Tübitak'ın düzenlediği bilim olimpiyatlarına biyolaji dalında girmişti. Sınav yazın yapıldı malesef ilk aşamayı geçemedi. Ama bu alanda epey bir kitap aldırdı, okudu, elinde koca ansiklopedi gibi bir kitabı (Biyoloji- Campbell) bir hatmetti. Bu yüzden bu alanda kitap stoğumuz artmış durumda.

Neyse bu kitaba gelecek olursak; Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim’le başlattığı bu kitabında homo sapiensin gelişimini anlatıyor. Bunu yaparken de geleneksek görüşleri epey bir yıka yıka ilerliyor. Kitabı okurken homo sapiensin Afrika'dan çıkıp önce kendi benzerlerini bir bir ortadan kaldırıp sonra nasıl dünyayı ele geçirdiği izliyoruz. Tabi günümüze yaklaştıkça çevrenin ve hayvanların da kökünü kurutmanın adımlarını bir bir atıyor. 


""Gerçekte yaklaşık 2 milyon yıl önceden, 10bin yıl önceye kadar Dünya aynı anda pek çok insan türüne ev sahipliği yapmıştır. Neden yapmasın ki? Bugün Dünyada pek çok tilki, ayı ve domuz türü var. 100 bin yıl önceki Dünya en az 6 tür insana ev sahipliği yapmakta idi: Homo Sapiens, Homo Erectus, Habilis, fForesiensis, Neandertal vs.""

 

 ""Hoşgörü, Sapiens'in baskın özelliklerinden değildir. Modern zamanlarda bile ten rengindeki, lehçe veya dindeki bir farklılık, bir grup Sapiens'in bir başka grubu yok etmeye çalışmasına sebep olabiliyor. Eski Sapiensler tamamen farklı diğer insan türlerine hoşgörülü olabilir miydi?""

 

 ""'Doğal düzen', istikrarlı düzendir. Mesela insanlar yarından itibaren varlığına inanmayı bıraksalar bile, yer çekimini ortadan kaldırmanın imkanı yoktur. Buna karşın 'hayali düzen' (din, devlet, hukuk, ticaret, para vs) her zaman çökme ihtimaliyle karşı karşıyadır, çünkü varlığı mitlere bağlıdır ve mitler insanlar ona inanmayı bıraktığı anda çökerler. Hayali düzeni koruma, sürekli ve büyük çaba gerektirir. Bu çabaların bazıları şiddet ve zorlama biçimindedir.""

 



 

 

 

 

 

 



 

Yorumlar

  1. ben de bölüm bölüm okudum bu kitabı..

    YanıtlaSil
  2. Yanılmıyorsam geçen yıl okumuştum, güzel bir kitap:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para anlatılan kısımlarında biraz sıkıldım ya iyiydi kesinlikle

      Sil
  3. okumak lazııım aldım ama elim gitmedi bi türlü okumayaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma ben de epey geciktirdim ya Deniz sorup durdu. Sevdiği kitapların okunmasını istiyor. Geneldede ben okuduğumdan...

      Sil
  4. Aynen ben de her detayını sevdim, benimsedim diyemem. Geneli düşündürüyor, insana birşeyler katıyor.

    YanıtlaSil
  5. sende görünce aldım elime okudum, öyle duruyodu evde :) haftasonu okudum, eğlenceli idi yaa, sıkıcı olur sanmıştım, ama hafif yazılmış, birçok yerde de iyi uydurmuş gibi, tarım devrimi kötü demiş yaa, mizah gibi geldi, homo deus a da başladım, o da eğlenceliii :)

    YanıtlaSil
  6. Listemde var ama daha okumadım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder