Ev yapımı ekmekler

Düzenli olmasa da şu dönem evde ekmek yapma işine girişenlerden biri de benim. Düzenli değil çünkü ekmek yapmışken hadi kurabiye de yapayım, kek de yapayım, tuzlu da olsun derken epey bir vaktim gidiyor. Bari hiç başlamayayım diyorum.(((

Neyse yapmışken ara ara çekimler de yapıyorum. Aslında biri yapsa en çeksem ne iyi olur. Çünkü yapmışsın, bulaşığı var, mutfak temizliği derken fotoğraf güme gidiyor. Ev çekimlerinde zemin-arka plan önemli. Benim bu konuda biraz çalışmam, malzeme temin etmem lazım ya üşeniyorum.

Tembelkadın.com

Neyse tarif vermeye kalkarsam; nette çok tarif okumuştum, biri aklıma yattı. Küçük değişikliklerle onu uyguladım hep. 3.5 su bardağı ılık su (evde varsa peynir altı suyu kullandım ben) maya, 8 bardak un (bunu da yarı yarıya tam buğday, beyaz un olarak yaptım) yoğuruyorum. Kapalı bir kapta kaldırıyorum. Sabah karlar kalkmaz pişireceksem akşamdan mayalıyorum. Yatmadan açıp yeniden yoğuruyorum hamuru. Yani 2 kez işlemden geçmş oldu. Sabah yeniden yoğurup, şöyle katlaya katlaya tepsiye yerleştiriyorum. Üzerini örtüp biraz daha bekliyor. Fırına veriyorum. 

Tarifte gece bekleme işlemi dolapta yapılıyor. Ben de öyle yapmıştım. Son yaptığımda dışarıda unutmuşum. Epey bir ekşi kokusu vardı hamurun ama tadı gayet iyiydi. 


Bunda beyaz un oranı fazla, tam buğday az kalmıştı. 




 

Yorumlar

  1. hepsi çok güzel eline sağlık bende denemek istiyorum hangi mayayı kullanıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde yaş maya ama kuru maya da kullandığım oluyor.

      Sil
  2. oooo nefis görünüyorlar ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ekmek yapma işine hiç girişemedim ben Saadet, nedense cesaret edemiyorum.
    Seninkiler tan iştah açıcı cinsten olmuş ♥ Kokusu geldi sanki burnuma ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin gibiydim ama tahmin ettiğinden daha kolay. Biraz kola kuvvet işte, iyi bir yoğurmak gerekiyor. Öyle kurabiyedeki gibi tek tek şekil ver falan da yok. Ben boton kalıp da cevizli ekmek de yaptım mesela.

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Aslında pek çok hamurişinden daha kolay geldi bana. Asıl zor gelen fırını açmışken şunu da yapayım bunu da yapayım takıntım. İş artıyor haliyle.

      Sil
  5. Pandeminin ilk döneminde benim eşim de çok yaptı evde ekmek ancak şimdilerde bebekten sıra gelmiyor ona. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebek varsa zor tabiki. İnsan bebeğin uyuduğu zamanlarda ancak acil işlerini halledebiliyor. Kolay gelsin eşinize...

      Sil
  6. çok ekmek yeniyo mu evdeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef. Özellikle büyük oğlum tam bir ekmek canavarı. İncecik ama yine arada kızıyorum bu kadar yediğine. Küçük dikkat eder ya o da sever kaçırdığı çok olur. İkisinin de şansı incecik oluşları yedikleri hiç yaramıyor.

      Sil
  7. Ne güzel ve ne sağlıklı bir uğraş. Ben de fırından gidip aliyorum ne yapayım. Küçükken babaannem hamurunu elledim diye elime vurmuştu hamur ellenmez mayası kaçar dediydi. O günden beri eklemedim desem yeridir:) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babaanneniz fazla titizdi sanırım. Sonuçta mayalı hamur yoğurululur, ellenir nihayetinde.

      Sil
  8. Ekmek çekimleri çok güzel olmuş, renkler tonlar harika.
    Hem yemek yap hem fotoğraf çek, O tecrübeyi bende bir ara yaşamıştım. Hakikaten zor iş. Ama hala en çok okunan birkaç postum o dönemlerdeki çalışmalara dayanıyor.
    Hamuru gece boyu buzdolabında bekleterek hiç ekmek yapmadım. Bunu deneyeceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bazen üşenmeyip uğraşıyorum ama bu konuda yol katetmem lazım. Ciddi güzel çekimler oluyor. Ben de çekinmiştim başta ama hiç sıkıntı olmadı

      Sil
  9. Hiç ekmek yemeyen ama bol bol yapanlardanim ben de, ellerine saglik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmek severim ama kontrollü tüketiyorum. Ama ev halkı çok sevince hem ben yapıyorum hem de alınıyor.

      Sil
  10. Bu salgın döneminde toplum olarak (belki dünya olarak) yeniden ekmek yapmayı öğrendik :) Temel yaşam becerilerine geri dönüş :) Afiyetler olsun :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder