Datça Gebekum Doğal Parkı

Şimdi şu sahile şöyle bakınca bir numarası yok gibi. Ama burası Dğal bir park ve koruma altındaymış. Tatil sırasında bilmediğim yerleri göreceğim ya yine netten arayarak buldum bunu. Evin erkekleri, özellikle koca kişisi biraz mızmızlandı ya (tabela yok arandık azıcık) olsun.

Gebekum, Datça yarımadasının en uzun plajıymış. Kızlan Köyü sınırları içinde Datça merkeze yaklaşık 15 km mesafede. Etrafı tel örgülerle çevrili, yoldan görüyorsunuz telleri.

Yıllar önce buradan inşaatlar içinkum taşınıyormuş. 2004 yılında Datça Çevre ve Turizm Derneği'nin girişimleri ile temizletilip etrafı kapatılmış. Etrafta kumullar var. Bunlar dağılmasın korunsun diye üzerlerine bitkiler dikilmiş. Özelliği ise 3. zamanda (pliosen) ve 4. zamanda (kuarterner) tortulaşmış materyallerden oluşmuş fosil kumulu olması imiş. 

Hoş bizbunu bakarak anlamadık tabiki. Ama burası yaklaşık 2 milyon yaşında imiş. Burası ile ilgili merak eden varsa burada kısa ama iyi bir bilgilendirme var.

Yasak mı değil mi bilmeden girdik, giriş yolu vardı ve açıktı. Denizi tertemiz ve kimseler yok. Aslında Datça'ya yakın tarafta bir sörf kursu var ama biz o noktaya uzaktık. Bizden sonra yürüyerek bir adam geldi. Genelde Datça'dan yürürmüş (1 saat 15dk) onunla sohbet ettik biraz. Yüzmenin yasak olmadığını söyledi. Temiz ve tenha diye burayı tercih ediyormuş.




 

Yorumlar

  1. denk gelmiş kimsenin haberi yok herhalde aman olmasın :-)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde öyleymiş. Orada karşılaştığımız bey söyledi. İnsanar daha popüler yerleri tercih ediyor. Mesela Palamutbükü fena halde kalabalıktı ve deniz yağlıydı. Dizime kadar girip çıktım.

      Sil
  2. kızlanı not almıştım, buraya da giderim tabii işallah :) daha önce de not aldığım yer vardı senden, unuttum şimdi adını, değirmendere gibi bişiydi sanki, o da var işallah ege gezmelerinde işallah ileride yani, şimdilik evdeyim, siz iyi geziyonuz vallaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızlan'da değirmenler vardı. Bakayım geriye dönük nereyi kastetmişsin bir. İnan ki o kadar dar zamanlara kıstırıyoruz ki bu gezmeleri. Bir de çalışma tempomuzu görsen. İşte ben keşfetmeyi seviyorum. Devrim yüzmeyi bir biçimde uyduruyoruz.

      Sil
  3. Gerçekten de tam bir kaşifsiniz, bravo:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) keşfetmek, gezmek gibisi var mı. Mümkün olsa da hep gezebilse insan. Şöyle bir karavan süper olurdu...

      Sil
  4. Harika bir yer inşallah böyle kalır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder