Amadeus

 

Bu ara filmleri boşlamış dizilere takmıştım. Tatilde elimde kayıtlı olan Amedeus filmini izledim. Klasik müziği sevsem ve ara ara dinlesem de besteciler konusunda ne kadar cahil olduğumu görmüş oldum böylece.


 

Amadeus, 3 saatlik uzun bir film. Film, Mozart'ın bir dönem hayatını Antonio Salieri'nin gözünden anlatıyor. İlk konçertosunu 4 yaşında, ilk senfonisi 7 yaşında, tüm bir operayı 12 yaşında bestelemiş 35 senelik kısa ömrüne 623 eser sığdırmış bir müzik devinin çocuksu aykırı yönlerini görüyoruz filmde. 

Mozart'ın aksine müzik konusunda basaından destek görmemiş Antonio Salieri ise hayatı boyunca bestekarı kıskanmış bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Ben Salieri ismini duymamıştım daha önce. Ama kendisi Lizt, Schubert ve Beethoven gibi önemli müzisyenlerin hocası olmuş ve birçok eseri bulunan biriymiş.

 

Filmin başında Salieri'nin Mozart'ı öldürdüğünü söylemesi ile karşılaşıyoruz. Devamında geriye dönük olarak olaylar anlatılıyor. Mozart'ın yaşamı, müzikte takdir edilmesine karşın günlük hayattaki çöküşü, parasız kalması, evliliği....Film tüm bunların Antonio Salieri'nin Mozart'ı kötülemesi nedeniyle olduğunu anlatıyor. Ancak netten biraz okuduğuma göre iki bestekar dostlarmış. Film ne kadar iki bestekarı doğru olarak aktarıyor bilmem ama görsel seyirlik anlamında muhteşem. Hem sahneler hem müzik.

 

 

1984 yapımı film, 8 oscar almış. 


Yorumlar

  1. bu müthiş film en sevdiğim filmlerden yaaa :) arada açıp izliyorum. bu yönetmenin bir de "hair" adlı müzikalini izlesenee hatta sakın kaçırmaa :) klasik müzik filmi olarak daaa, dünyanın bütün sabahları, bu da müthişliii :)

    YanıtlaSil
  2. Bildiğim kadarıyla Salzburg dan öyle bir kovalanma donemi var evini ziyaret ettiğimizde okumuştum. Yıllarca Viyana'da yaşamış. Trajikomik ama şimdi de Salzburg etinden sütünden geçiniyor adamın 🤣

    YanıtlaSil

Yorum Gönder