Utopia



Yine Okuma şenliği kapsamında seçtiğim bir kitap Utopia. Yazıldığı zaman dilimi ve içeriğine bakarak acaba? dediğim, kesin sıkılırım diye başladığım bir kitap. Beni kesinlikle ters köşeye yatırdı...

1516 yılında Thomas More tarafından yazılmış kitap hayali bir adayı ve yönetim biçimini anlatıyor. Aslında var olmayan Ütopya adası, buradaki insanların yaşayışları, nasıl bir yönetim olduğu, ilişkileri, evlilikleri gibi pek çok konu ayrıntıları ile anlatılıyor. Kitap aslında İngiltere yönetimine, krala bir eleştiri.

Söz konusu adada insan odaklı bir yaşayış hakim. Tüm insanlar eşit, mülkiyetçilik yok.Her insan yeteneği konusunda çalışıyor. Evlerde bile dönüşümlü olarak oturuluyor. Temelde hoş fikirler kimi yerde azıcık abartılmış sanki...

Thomas More, İngiliz devlet adamı, hukukçu, filazof, hümanist yazar.More, Kral VIII. Henry'nin İngiliz kilisesinin başına geçme niyetine ilke olarak karşı çıkması nedeniyle hain ilan edilip idam edildi. Ölümünden 400 yıl sonra ise Papa XI. Pius tarafından Aziz ilan edildi.

Yorumlar

  1. Hep ağır ve derin bir kitap olarak duyuyorum adını o yüzden korkuyorum okumaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünmüştüm ama değil kesinlikle. Benim küçük de okudu sevdi. Lise ikiye geçti bu yıl. Devamı var mı diye sordu hatta.

      Sil
  2. Çok eskiden okuduğum kitaplarla karşılaşınca yeniden okuma isteğim depreşiyor. Ütopya'yı da çok severek okumuştum.

    YanıtlaSil
  3. ya adam bi kitapla efsane olmuş yaa, ütopya sözcüğünü bize hediye etmiş yanii :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder