Sweet Bean/ Umudun Tarifi


 Bir tavziye yazısı ile haberim oldu bu filmden. Sweet Bean (Türkçeye Umudun Tarifi olarak çevrilmiş) içi fasulye ezmeli pankek satan bir dükkanda geçiyor. Dükkanı işleten Sentaro, yanına yardımcıaradığı için camına ilan asar. Bu ilana ise 75 yaşında bir kadın başvurur. İlk önce reddeder kadını. Kadın daha sonra kendi yaptığı fasulye ezmelerini getirir. Adamın yine niyeti yoktur ya tadınca ezmenin ne kadar güzel olduğunu farkeder ve Tokue'yi işe alır.



Teş işi sabah daha gün doğmadan gelip tatlı fasulye ezmelerini yapmak olan Tokue zamanla hem Sentaro hem de lise öğrencisi Wakana için iyi bir dost olur. 

İşte kadının yaşının ötesinde ufak bir de sıkıntı var. Tokue çocukken cüzzam geçirmiş ve cüzzamlı kişilerin kaldığı bir merkezde yaşıyor. 

Yaşam sevincinin, çalışmanın yaşla sınırlı olmadığını görüyoruz. Sevgi ve saygının güzelliği var ayrıca. 

Bu arada tatlı fasulye nasıl yapılır ayrıntıları ile de öğrenmiş oluyoruz.


Film oldukça ağır ilerliyor. Biraz da belgesel tadı var. Mesela bol bol kiraz çiçeklerini görüyoruz.  Her ne kadar filmde bu konuya pek deyinilmese de cüzzam tecriti konusu var bir de. 

Japonya'da yıllarca cüzzam hastalarına karşı tecrit politikası izlenmiş. 1996 yılına kadar insan içine çıkmaları yasakmış. Hatta ülke genelinde açılan davalarda, eski cüzzam hastalarının aile üyesi 561 davacıdan 541'inin her birine 330 bin yen ile 1,43 milyon yen arasında tazminat ödenmesine karar verilmiş.

Yorumlar

  1. beğeni ile izlemiştim bu filmi hatta facebookta tavsiye etmiştim, lise öğretmenim de izleyip beğenmiş bana teşekkür etmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir tavsiye ile haberdar oldum filmden. İyi oluyor bu tavsiye yazıları

      Sil
  2. Trt 2 ve sayesinde çok güzel bağımsız sinema filmleri izledim. bu film de onlardan biri.. bu kadar basit bir konunun bu denli içten işlenmesini çok beğendim. mutfakta sanki fasülyelerle birlikte piştiğimi hissettim. basit kurgunun da güzel olabileceğinin kanıtı gibi bence bu film.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet orada da yayınlanmış. Ben o fimleri kaçırdım hep.

      Sil
  3. oyyy saool bu film tam bana göreymiş en kısa zamanda izleriiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep sana giremiyorum ben, yorum yapamıyorum.

      Sil
    2. aaa ne ilginçmiş yaa :) olsun geçici bişeydir, geçer yaaa :)

      Sil
    3. Hallettim. Eşim üniversitenin kütüphanesine gireyim diye bir ayar yapmıştı. o engelliyormuş seni. Nedense içerikte zararlı birşeyler buldu.

      Sil
  4. Tatlı fasulye? O.kisim biraz tuhaf olsa da bu tarz narin filmi izleyebilirim sanırm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker katıyorlar pişirirken. Kırmızı bir fasulye. Belki de tatlı olmaya müsait.

      Sil
  5. İnsanların tedavi edilecekleri yerde bu şekilde dışlanması. Ne hayatlar sönmüştür oralarda. Cehalet en büyük virüs sanırım.

    YanıtlaSil
  6. İzlemedim ama fena görünmüyor bakayım nete.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder