Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca


Yaşar Kemal'in hiç duymadığım bir kitabı Filler Sultanı İle Kırmızı Sakallı Topal Karınca. Benim istediklerimden birini bulamayınca Devrim almış. Şöyle bir baktım konusuna "Yaşar Kemal'in böyle bir kitabı mı varmış" oldum.

Okuyup bitirdikten sonra netten baktım çocuk kitabı olarak geçiyor kimi sitede. Ama pek çocuklara göre değil bildiğin büyük kitabı işte. bir halk masalından yola çıkılarak yazılmış kitap. Çok ayrıntı bulamadım ben.

Kitap, Sultan filin çok çalışkan olan karıncaları kendine köle yaparak onları sömürmesini anlatıyor. Filler karıncalara, saraylar yaptırır,  mücevherler buldurur, yemek toplatır. Dillerini de unutturarak ellerinden kimliklerini alır.Demirci olan topal karınca öncü oluyor karıncaların fillerden kurtulması için çabalıyor.

Nette dolanırken bir masal havasındaki kitapla ilgili Yaşar Kemal'in bazı sözlerini de buldum;

"Bu romanda, karıncaların kişiliklerini, yaratıcılıklarını ellerinden alabilmek için filler önce karıncalara özdillerini unutturmaya çalışıyorlar. fil okulu açıyorlar. karıncaları filleştirme okulu. romandaki bu görüntünün benzerini türkiye’de her zaman görebiliriz. Türkiye’de az mı karıncayı fil yapma okulu var? emperyalizmin baş amacı da insanları kendi kendilerine karşı yabancılaştırmaktır. karıncayı filleştirme okulları, borazanlar, kitle haberleşme araçlarıyla beyin yıkayıcı her türlü yayın yapılıyor ama sonunda bütün bunlar karıncaları özbenliğinden koparamıyor ve karıncalar sonunda filleri yenilgiye uğratıyor. Biz de inanıyoruz ki, çağımız insalığı, kendisini kendisine yabancılaştırmaya çalışanlara yenilmeyecektir. insanlığı insanlıktan çıkarmak için çağımızda öylesine çabalar harcanıyor ki, şöyle ilk bakışta karanlık, korkunç umutsuz bir duvarla karşılaşıyoruz. ama biliyoruz ki, bunun yıkılışı yakındır.

Neye üzülüyorum biliyor musunuz, bu kitabı okuduktan sonra, özellikle de çocuklar, filleri belki hiç sevmeyecekler. bu bana çok dokunuyor... ne yapabilirdim ki? Oysa filler, bugünkü sömürücüler kadar ne ne korkunçtur, ne zalimdir, ne özgünlük düşmanıdır, ne işkencecidirler... çocuklar yine de fillerin kişiliklerine düşman olmayacaklardır bence. filleri bu çağdaş canavarların simgesi yaptım diye filleri gerçek birer canavar olarak görmeyeceklerdir. Benim burada attığım taş, dediğim kuşu mutlaka vuracak gibime geliyor. Çocuklar, neyin değişmesi, kimlerin ortadan kaldırılması gerektiğini açık seçik bilecekler ve sonunda fillere haksızlık ettiğimi anlayacaklardır. Bu konuda çocuklara çok güveniyorum.”

Yorumlar

  1. Ben bu kitabı okurken Hayvan Çiftliği adlı kitaba benzetmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o da güzel bir kitaptı ama bende çağrışım yapmadı.

      Sil
  2. hımm ne güzel bir açıklama yapmış fillerle ilgili yani sonunda :) anlar tabii çocuklaaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlar kesinlikle. Büyükler anlar mı orası biraz şüpheli ama...

      Sil
  3. ben kitabı 5. sınıfta okudum ilk önce pek anlamamıştım ama sonra defalarca okudum ve şu anki benzerlik ve tarih boyunca benzerlikleri gördükçe çok üzülüyorum ve Yaşar Kemal'in yazım gücüne bir kere daha hayran kalıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç duymamışım oysa kitap okumayı da severim. Haklısın benzerlikler çok fazla. Değişen bir şey yok malesef...

      Sil
  4. İlk kez duydum ben de Saadet ve hikaye ne kadar tanıdık değil mi? İlk fırsatta okumak isterim, saol paylaştığın için😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de. Aslında eski bir çocuk kitabı hi önerilmemiş, hiç denk gelmemişiz demek ki.

      Sil
  5. Bu kitabı ben de hiç duymamıştım. Aynı şaşkınlığı yaşadık diyebilirim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bulur ve okursunuz. Kıyıda köşede böyle denk gelmediğimiz neler var acaba?

      Sil
  6. Okumamışım bu kitabını off ömür yetmeyecek herseyi okumaya 🙄

    YanıtlaSil

Yorum Gönder