Magnesia Antik Kenti


Yine çok bilinmeyen ama büyüleyici bir antik kentle geldim. Her ne kadar biz geçen hafta tarla işleri sezonunu açsak da gördüklerimi paylaşmaya devam.

2 hafta önce gittik buralara. Milet Antik kenti göremediklerimdendi. Ona giderken yol üstündeki Magnesia Antik Kenti'ni de programa ekledim tabiki. 
Burası Aydın'ın Germencik ilçesi, Ortaklar beldesine bağlı Tekinköy sınırları içinde İl değiştirsek de 1 saatte vardık buraya. Tarihi bilgilere göre, Anadolu’ya ilk gelen Helenler arasında sayılan Magnetler tarafından kurulmuş Şu an mevcut Magnesi'dan önce bir başkasının olduğu düşünüyormuş. Yeri bulunamamış ama.

 Kentin baş tanrıçası Artemis ve burada da güzel bir tapınak var. Kent, nehir taşkınları ve salgın hastalıklar yüzünden 12 yüzyılda terkedilmiş. Zaten biz gittiğimizde de epey su vardı alanda.

 Devrim, Deniz ve ben. Fotoğraf fikri Devrim'in


Magnesi'a tek bir alanda derli toplu değil. En azından ortaya çıkartılan kalıntılar. İlk girilen alan burası. Şu en üstteki kapının gerisi bu manzara işte. Nette gördüğüm bir fotoğrafta bu alan sularla doluydu. Biz oradayken tapınak kısmında bolca su vardı. BurasıMeydan, kutsal alan ve en geride Artemis Tapınağı kısmı. 


Artemis Tapınağı



İlk alandan çıktıktan sonra tabelalar sizi yönlendiriyor. Yayan da gidilebilir ama epey uzakta tiyatro ve stadyum var.  Yukarıdaki tiyatro tam bitmeden bırakılmış. Yaşanan erozyon bitirilmesini engellemiş. Tabelalarda bir tiyatro daha var görünüyordu ama biz epey yürüdük bulamadık.


İşte bu yapı beni büyüledi. Fotoğraf anlatmıyor ama muhteşem bir stadyum. 40 bin kişilik stadyum, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümünün çalışmaları ile ortaya çıkartılmış. Oturma yerlerinin en altlarında çok sayıda kabartma var. Sanırım bütçe sıkıntısı tam olarak ortaya çıkamamış burası. Ama daha girer girmez büyüleniyorsunuz alandan. O kadar büyük ve görkemli ki. Hani kötü demiyorum ya Efes, Hierapolis'e aktarılan emek düşünülünce buralara cidden yazık ediyorlar.

Yanarım yanarım (program dolu, günler kısa) ben o tepeye çıkıp oradan da bir fotoğraf almayı nasıl akıl edemedim. Neyse demek ki yeniden gidilecek....

Bu arada kentin ilk kısmı dahil ücretsiz bir antik kent. Zaten Stadyum ve tiyatro kısmında hiç kimse yok. İlginç olan böyle tam ortaya çıkartılmamış bir yerde tripod yasaktı.







Yorumlar

  1. büyülenilmeyecek türden değilmiş gerçekten
    böyle şeyler beni hep o günlere getiriyor gözümde canlanıyor her şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için de aynı duygular geçerli. Hep düşünmüşümdür o taşların üstünde dolaşırken eski yaşanmışlıkları. Keşke canlandırılabilse...

      Sil
  2. Geziyi plânlarken önce araştırma yapıyor olmalısınız. Kendi haline birakılmış o paha biçilmez eserleri anlatan bir bilgi tabelâsı olduğunu sanmıyorum zira. Diğer taraftan zemindeki su mevsimsel mi yağmur suyu mu bilmiyorum. Özel sektöre yol köprü verecek yerde bu eserlerimizi (denetim altında) verseler, bunları ayağa kaldırsalar (restorasyon, çevre düzenlemesi, hatta gerekirse müze, otel ve sosyal tesisler) yok olmalarından daha iyi değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yere gitmek istediğimde zamanıma öre o civarda başka nereleri de gezebileceğime bakarım. Daha uzun (1 haftalık mesela) bir gezi planım varsa notlar falan da alırım. Linkler kopyalarım ki yolda yeniden bakabileyim. Gidip gördükten sonra da okurum o yer hakkında. Daha anlamlı oluyor benim için öylesi. Görmeden okuduklarımı unutabiliyorum.

      Zemin yağmur suyudur. Çünkü kazı yapılmış yer yer çatlaklar çökmeler var. Üstü de açık olduğu için yağmur suyu birikmiş. Hatta nette gördüğüm bir fotoğrafta o büyük alan da su içindeydi ki biz oradayken kuruydu.
      Dediğiniz konuyu kazı yapan kişiler stadyum için gündeme getirmiş. Büyük kuüplerin burayı sponsorlukla kullanmalarını istemiş ama araştırdığımda sonuç anlamında bir şey bulamadım. Malesef tarih bu ülkede para etmiyor, değer görmüyor.

      Sil
  3. heeeey saoool, maltanın yanına bunu da eklediiim heyooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dur daha eylemlerim devam edecek. Gezip paylaşamadıklarım var. Hoş bu aralar tarla işlerinden ara veririz ya

      Sil
  4. Hiç bilnediğimiz ne yerler var. Seviyorum srnin bu gezi yazılarını o yüzden. Inşallah günün bieinde Türkiyeyi boydan boya gezebilirin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder