Insyriated/ Hayatın İçinde


Pazartesi, hayatımızın iyice içine giren corona, tatil, neyi nasıl yapmalı derken haftaya yine filmle başlayalım biz. Sanırım evde yapılabilecek en iyi etkinliklerden biri. Hoş sadece çocuklar evde. Ada yine dersaneye gidecek. Resmi olarak kkapalı ama gelip hocalara soru sorabilirsiniz demişler.




İki film üst üste savaş ve iç karartıcı oldu bu kez. Ama ikisi birden gözüme çarpmıştı arka arkaya seyrettim.




Insyriated/ Hayatın İçinde 2017 Belçika yapımı ir film. Suriye’de çatışmaların sürdüğü zamanlar bir evin içindeyiz. Aslında bir apartman. Kimi daireleri bombadan zarar görmüş. Bir evin içinde başka dairelerden de  kişiler ve bir aile....

Dışarı çıkmak riskli, keskin nişancılar var. Ne zaman silahlar konuşmaya başlasa evin annesi Oum, herkesi mutfağa topluyor. Evin hakimiyetini eline almış hepsini canlı tutmaya çalışıyor.

  

 Savaş filmi deyince hep cephe, kahramanlık anlıyoruz. Ama bir de perdenin arkasındaki yaşamlar var. O savaşı yıkıntılar içinde yaşayan sivil insanlar. Çocuklar, bebekler, anneler, yaşlılar....barınma, yeme, hayatta kalma mücadelesi. Insyriated'de silahları elinde tutanları hiç görmyoruz. Kimin kiminle çatıştığı belli değil. Ama yakın tarihi biraz okuyan, halen devam eden savaşı bilen tahmin edecektir.

Saaşın hep görünmeyen ama en yıkıcı yüzü o daire belki de. Hani hep söyleniyor ya "niye memleketinde kalıp savaşmamış" bunun da yanıtı bir yerde. Acımasız ortamın içinde korku, çaresizlik, ölüm, tecavüz...

Arada pencereden ya da kapı deliğinden bakılanlar dışında hep evin içinde geçiyor film. Sıkıcı değil ama eksik. Sonuçta hala bitmemiş bir savaş ve belki bu yüzden eksik kalmış konu yönetmen için de...


Kimi görmemeyi, duymamayı tercih ediyor biliyorum. İç karartıcı deyip geçiyoruz. Ama ben bilmenin gücüne inanırım. Bilmeli ve mcadele etmeli. Hayat bazı tv kanallarındaki gibi toz pembe değil malesef. Bu tarz filmler sizin karnınıza ir yumruk indirse de gerekli. Artık ne tv ile ne de gazeteyle doğru bilgiye ulaşamıyoruz. Tarih hep geriden yazıyor bazı gerçekleri.

Bu arada ben filmleri genelde bu siteden seyrediyorum. Alt yazılı oluyor ki tercihim bu yönde. 

Yorumlar

  1. İzlememiştim bu filmi. Ne kadar bilmeyebiliriz ki? kafamızı kuma gömebiliriz.

    YanıtlaSil
  2. belçika mı oleey saool. konusu da sevdiğim konu, izleriim :) izmirde vakalar çıkmış, iki hastanede, daha açıklamamışlar ama bugün yarın açıklarlar.

    YanıtlaSil
  3. Ben bilmek ve önlem almak taraftarıyım her konuda.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder