Noel Tatili





Okuma Şenliği'nin bu dönem en zorlayan kısımlarından biri oldu "yılbaşı temalı ya da adında bu anlama gelen kelime geçen bir kitap" katogorisi. Merkez kütüphanede bulamadım. Konu olarak illa vardır ya kitabı bilip aramak lazım. Eğitim Fakültesi'nin kütüphanesi'nde Noel Tatili isimli kitabı buldum en sonunda. 1948 basımı buram buram eski kokan bir kitap. Neyse eve geldim okuyacağım kitap hiç açılmamış...Sık sık ayrılmamış sayfalarla karşılaştım. O kadar eski ki yıpratmadan o sayfaları tek tek kestim ya yine de cildinden ayrılan saygalar oldu. Resmen masaya koyarak okuyup bitirdim kitabı en az zararı görsün diye...

Böyle hiç alınmamış bir kitaba denk gelince yazarını merak ettim. Somerset Maugham, 1874-1965 yılları arasında yaşamış İngiliz bir yazar. Yazdığı oyunlar sıklıkla sahnelendiği için döneminin popüler yzarlarındanmış. Netten okuduğum kadarıyla eleştiri konusunda kabul edilebilir bir kişiymiş ve bazı eserleri edebiyat fakültesinde okutuluyormuş. Anladığım kadarıyla sevilen enep kitabı da var. Buldukça okumalı..

Kitabımıza gelince; Charley adlı İngiliz bir gencin okulu bitirip bir yıl da iş hayatında başarı sağlaması üzerine ailesinin verdiğ hediye ile Noel'i Fransa'da geçirmesini anlatıyor. Okuldan arkadaşı Simon ile kafasına göre 5 gün geçirmeyi planlarken arkadaşının ona pek pas vermemesi üzerine bozuluyor. Daha ilk günden tanıdığı bir hayat kadını ile yaşadığı ilginç dostluk da tatilin planladığından farklı gelişmesine neden oluyor. Dönem düşünüldüğünde dili çok sade bir kitap.

Yorumlar

  1. Çok ilginç olmuş hiç açılmamış okunmamış bir kitap okumak. Keyifli okumalar diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilginçti ama kitaba zarar verme duygusu kötüydü.

      Sil
  2. Yazarın boyalı peçe kitabını okumuştum ben, kütüphanede böyle eski basim.kitaplar görünce ben se heyecanlanıyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araştırınca ilk karşıma çıkan kitaplarından biri. Kütüphanede yoktu. Ben de kitabı ilk elime alınca kokladım:)))

      Sil
  3. O kitap ne güzel kokmuştur ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya sorma elime alıp da kütüphaneden çıkınca kokladım zaten. Görevli anlamaz diye elime alır almaz koklamaya çekindim:)))

      Sil
  4. yazarı biliyorum çok ünlüdür ama bu kitabı duymamıştım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben duymamışım yazarı. Denk gelmemişim demek ki bu zaman kadar. Diyorum ya okuma şenliğinin en güzel tarafı aynı yazarlar arasında takılıp kalmamak.

      Sil
  5. keyifli okumaların olsun. Sevgiler,

    YanıtlaSil
  6. maugham ben de okumadım hiç ama önemli yazar tabii. of human bondage var ünlü, bi de boyalı peçe ünlü, konu hoşmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleymiş. Kitabı okuduktan sonra araştırdım. Genelde öncesinde bakmam etkilenmeyeyim diye. Başka kitaplarını da okumalı.

      Sil
  7. Eski tarihli kitapların kokusu öyledir..Bizde de vardı mesela 61 basımlı İngilizce "We were there on the Nautılus" diye bir kitap,yanımda durur,ara ara okurum..Daha eski tarihli kitaplarda vardı ama onlara noldu,nereye koyduk,bi türlü bulamıyoz..Herhalde okula kitap yardım kampanyasında verdik onları,olsun biraz da öğrenciler okusun..🙂 Somerset Maugham hiç tanımıyom,tanımadığımız daha çok yazar var herhalde..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de var öyle kitaplarımız. Daha bir değerli onlar. Ama kimi kitap hassaslaşıyor artık. Kütüphaneden aldıklarım içinde denk geliyorum bazen.

      Sil
  8. Somerset Maugham ünlü bir yazar. Babamın kütüphanesinde ben genç kızken kitapları vardı okudum ama şimdi isimleri aklıma gelmiyor ☺️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder