Avunamayanlar


Okuma Şenliği Kış kapsamında elime aldığım bir kitap Avunamayanlar. İtiraf edeyim ismine bakıp da normal şartlarda alıp okuyacağım bir kitap değildi. Okuma şenliği için Japon yazardan bir kitap okumam gerekiyordu ve kütüphanede bunu buldum. İsmi Avunamayanlar, 540 sayfa, iç karartıcı bir kapak ve daha ilk sayfalarda " bu adam ne anlatmış" sorusu....

Kapak arkası:
""Dünyaca ünlü piyanist Ryder, önemli bir konser vermek için isimsiz bir Avrupa şehrine gelir. Birkaç gün sonra sahneye çıkacağını bilse de, bundan başka hiçbir şey hatırlayamaz; karşılaştığı herkesin niçin ondan bir şeyler istediğini, çok uzak olması gereken yerlere nasıl hemen ulaşıverdiğini, saatler sürmesi gereken bir sohbeti üç dakikalık asansör yolculuğuna nasıl sığdırdığını anlayamaz. Kendini olaylara ve çevresindeki insanlara teslim eden belleksiz piyanist, geçmişin ve geleceğin kırılgan bir şimdiki anda çakıştığı sürreal bir dünyaya savrulur. Çok geçmeden, yaklaşan konser gecesinin hayatının en önemli performansı olduğunu fark edecektir.""

İşte böyle bir konusu var kitabın. Piyanistimizin geç kalmış olarak otulu varması ile başlıyor olarlar. Her kes O'nu bekliyor ve tanıyor. Herkes ondan bir beklenti içinde. İlk sayfalarda adamın bir tür hafıza kaybı yaşadığını düşünürken bir bakıyorsunuz kitabın çocuk karekteri onun oğlu çıkıyor. ve adam bunu yadırgamadan kabulleniyor. Dakikalarca trafikte yol aldıktan sonra aslında gittikleri yerin otelin arka kapısı olduunu farkediyorsunuz falan...

İnanılmaz bir karmaşanın içinde bir o kadar da okuması kolay bir kitap. Garip bir sihir gibi. Özellikle başlarda bu kitap okunmaz dediğim her seferinde kitap beni sarmaladı resmen. Sonuçta kitabı sevdim mi sevdim. Yazarın daha önce Uzak Tepeler kitabını da okuyup sevmiştim. 

Bu arada Kazuo Ishiguro 2017 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi.

Yorumlar

  1. Yazardan henüz hiç bir kitap okumadım. Uzak Tepeler aklımda olan bir kitap.
    Kaçtığınız bir kitaptan haberler getirdiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben okuduğum iki kitabını da sevdim. Bakalım bir kitap daha denemeli yazardan.

      Sil
  2. İlginç bir kitapmış doğrusu. Sayfa sayısı da hayli fazla. Farklı coğrafyalardaki yazarların eserlerini okumak, onların hayâl dünyalarına girebilmek ne güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kitapların sayfa sayısına takılan biri değilimdir. Ama sıkılacağımı düşündüğüm bir kitapta takılırım o konuya. Bunda da öyle oldu. Farklı külürlerin filmlerini seyretmeyi, kitaplarını okumayı severim.

      Sil
  3. Yazarın en zor kitabıdır bana gore, ayrıca bir isim bir romana bu kadar mi uyar çok iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaten ismi korkuttu ya önce. Yazarın henüz 2 kitabını okuduğum için genel bir kanım yok. Uzak tepeler iyiydi. Aslında karışıklığı kadar kolay okunan bir kitaptı Avunamayanlar.

      Sil
  4. bunu okumadım amaaa işiguro, mişima, murakami, doğunun üç yıldızı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben son yıllarda kütüphaneye takılıyorum. Neden bilmem kütüphanede Doğunun yazarlarının fazla kitabı yok. Bu yüzden de bu kısım biraz eksik kaldı ben de.

      Sil
  5. Cheltenham Ödüllü bir roman,internetteki yorumlara göre çok farklı bir kitapmış..Japon yazarlarını henüz okumadım ama inşallah sırası geldiğinde okurum,elinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Farklı bir tadı var kitabın.

      Sil
  6. Biraz Murakami tarzı gibi sanki. Bu japonlar seviyor bu tarz kurgulari 🤣

    YanıtlaSil

Yorum Gönder