The Imitation Game; Enigma


II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın kullandığı Enigma şifreleme sistemi üzerine epey bir film var sanırım. Bu da onlardan biri. Biz bu filmi Deniz'in seçimi ile seyrettik. Enigma'yı her ne kadar biraz bilsem de şifreleme sistemini çözen matematikçiyi ve hikayesini hiç bilmiyordum.

 

Filmin konusuna gelince; İngiliz hükümeti Enigmayı çözmek için, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı çatısı altında ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de profesör Alan Turing'dir. Biraz aykırı bir tip olan Turing diğer çalışma arkadaşları ve amiri tarafından pek de sevilmez. Diğerleri şifreyi çözmeye çalışırken Turing, şifreyi çözecek karşı bir alet yapma çabası içindedir. Kimsenin desteklemediği Alan Turing, inatla çalışmasını tamamlar ve şifreyi çözer.




Yaptığı aletle II. Dünya Savaşı'nın 2 yıl erken bitmesini sağlamakla kalmayıp, bugünkü bilgisayarları hayatımıza katan Alan Turing'in büyük bir kusuru var!!!!

İşte bu noktada İngilizlerden, insanlardan bir kez daha nefret ettim. O öremcek kafalılar yüzünden ne değerler yitip gidiyor. Film bittikten sonra epey sayıp döktüğümü tahmin edersiniz...

Eşcinsel olan Turing'in durumu bir biçimde farkediliyor ve kimyasal ilaçla hadım ediliyor. 1 yıl sonra da 41 yaşında intihar ediyor.


Ve filmden bir söz...
Biliyor musun, bu sabah sen olmasaydın; şu anda var olmayacak olan, şehrin birinden geçen bir trendeydim. Sen olmasaydın muhtemelen; ölmüş olacak bir adamdan bilet aldım. Tüm konularda bilimsel araştırma yapabiliyorsam,hepsi yalnızca senin sayende. Şimdi normal olabilmeyi istiyorsan ki emin ol ben istemezdim. Öyle olmadığın için dünya son derece iyi bir yer.

Yorumlar

  1. Gizli kalmış ne çok hikaye keşfediyoruz, ne çok hayata tanık oluyoruz. İşte sinemayi bu yüzden çok seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Ben de kitapları ve filmleri bunedenle seviyorum. Yaşadığımız an o kadar aldatıcı ki...

      Sil
  2. Bu filmi seyrettim evet ama şimdi sahneler çok gözümün önüne gelmedi...
    Beğendiğimi hatırlıyorum...
    Tekrar izlesem fena olmaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Deniz'in önerisiyle seyrettim. Bu ara fena halde filmlere taktı. Genelde de böyle matematikli şeyler.

      Sil
  3. Hiç bilmiyordum, ne hayatlar var. Kendisinden farklı olana böyle davranabilme hakkını nereden buluyor bu insanlar. Çoğunluktaysan güçlüsün, azınlıktaysan güçsüzsün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef. İnsan kızıyor, üzülüyor. Genç ve üretken bir insanı sadece cinsel tercihleri için yoketmek...Akıl almaz bir dünya burası.

      Sil
  4. İzlemedigime pişman olduğum bir film oldu

    YanıtlaSil
  5. izledim ya bu şifre konusu iyi oluyor, iki film daha var böyle şifreli. biri yine enigma adı, diğerinde de ünlü bir matemetikçi çözüyo aynı dönemde şifreyi :) bu oyuncu da ne iyi ama yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer enigma'yı da gördüm de izlemedik henüz. Netten bsaktım da matematik konulu epey film seyretmişiz ama. Bu aralar Deniz filme sard ve genel tercihi bu tarza yönelik. Sırayla seyredecek gibiyiz.

      Sil
    2. hımm. o zaman bak, the man who knows infinity, 21, pi, bu üç filmi de öğütlerim :)

      Sil
    3. 21 izledik, Pi elimizde izlenecekler arasında. Diğerine de bakayım.

      Sil
    4. diğeri en önemlisi, gerçek yaşam yaa, hintli dahi, izleyin yaa ne hayat ama :)

      Sil
  6. Benedict abinin oynadığı her filme varım, bunu da izleyelim bakalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya. Kesinlikle güzel oynuyor, ekrana yakışıyor.

      Sil
  7. geçen hafta yazdığım film seçkisi 28 yazımda var, the man who knows infinity, hintli deha, kaçırmayın, film de çok iyi. ayrıcaa, başka matematik filmleri de sölerim ki, istersen sonraa :) çok severim ben deee :)

    YanıtlaSil
  8. Bu konuda başka bir film izledim ilginçti o da.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder