Cevizli Sucuk


Bizim evde bu yılın favori gıdası bu diyebilirim. Aslında bir kaç yıl önce bir kez daha yapmıştım ama bu yıl daha bir iyi oldu sanki...

Sanırım bilmeyen yoktur cevizli sucuğu. Çerezcilerde dizi dizi oluyor. Biz bunu da evde yapalım dedik oldu hem de tahmin edilenden çok daha kolay.

3 su bardağı üzüm pekmezi (yazın kendimiz kaynatmıştık), 4 su bardağı su, yarım su bardağı nişasta, yarım su bardağı un, 2-3 kaşık isteğe bağlı harnup tozu (eklerseniz daha koyu bir görüntü oluyor) yarım su bardağı şeker.

Önce aldığımız kabuklu cevizleri kırıp taze taze ipe diziyoruz. Kurursa iğne geçerken kırılabilir. (Ben ceple çekmiştim  fotoğraf ama silmişim nedense. Alttaki 2 kare geçmiş yıllardan.) Daha sonra malzemelerle bir muhallebi yapıyoruz. Muhallebi soğumadan, kabuk bağlamadan cevizli iplerimizi bandırıyoruz. Bir 5-10 dakika bekleyip ikinci kez muhallebiye bandırma işlemi yapıyoruz. Yukarıdaki ilk kare birinci bandırmadan sonraki görüntü.



Bu da ikinci bandırmadan sonraki hali. 

Akma olayı oluyor tabiki. Bunun için altına bir tepsi koyun ki zaten onlar da afiyetle tüketiliyor. Akma bittikten sonra ben kapalı balkondaki demirlerde asarak 4-5 gün beklettim. Kancalar bu noktada çok işe yarıyor.


Bu ölçülerle ben 10 dizi sucuk çıkardım. Tabiki cevizin büyüklüğü, ne kadar dizdiğiniz önemli. Bu yıl üç kez 10'ar tane yaptım. İlk ikisinde harnup tozu kullanmıştım. Bitmek üzere olunca bir kez daha yapayım dedim. Son yaptığımda harnup tozum yoktu daha kızılımsı bir görüntü çıktı ortaya.

Aşağıdaki harnuplu olan.

Yorumlar

  1. Biz bademden yapardık eskiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denenebilir o da. Hiç duymamıştım ama çocukların itiraz edeceğini sanmam...

      Sil
  2. Tarusulular olarak biz buna Bandırma deriz zaten:))ayy ev yapini.olunca eminim süperdir geçen gün alacaktım tam emin olamadım iyi mıdır kötü müdür vazgeçtim şimdi canım istedi almalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen satın alınanların lezzet daha iyi oluyor. Ya işi bildiklerinden ya da iddia edildiği gibi lezzet katkıları eklediklerinden. Bilemiyorum artık. Ama bunun güvenli olduğu kesin. Aslında çok kolay yapabilirsin evde

      Sil
  3. bunu da yaptın haaa he maşallah vallaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde boğazlı iki erkek ergen, dışarıda satılan gıdaların güvenliği "soru işaretli" olunca azıcık mecburiyet. Bu kadar şey yapan ben inanki mutfak işlerinden hiç hazetmem. Yap, uğraş, yıka...2 dakikada bitiversin. Hele tatlı olayı bizde dipsiz bir kuyu var sanki. Kavanoz kavanoz reçel yetmiyor bazen.

      Sil
    2. :) senin hakkını ödeyemezler işteeee :) ha ha dipsiz kuyu anladım :) ay evet yaa o kadar uğraş hemen ye bitsin neyse bigün sen de emekli olursun annelikten işallah onlar sana bakarlar işallah :) gelinler sana tatlı yapar hadi işallah :)

      Sil
    3. Bilmiyorum ki değerim anlaşılıyor mu. Şimdilik pek öyle bir izlenim edinmedim:)))
      Annelikten emekliliği dört gözle bekliyorum ama bakılma kısmı hariç. Ben kendimi sokaklara atıp gezmek istiyorum bol bol.

      Sil
  4. Evde yapılabileceğini hiç düşünmemiştim :)) Ne güzel yaa, ellerinize sağlık nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de. Yıllarca satın aldık. Ama cidden kolaymış. Yani evde baklava açıp, sarma saran biri bunu hayli hayli yapar.

      Sil
  5. Cevizli sucuk bir de pestil... Bayılıyorum. Ellerine sağlık. bizim evde de bir tek ben seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde tatlı olsun da....evin erkekleri tatlıcılar hep yazıyorum bunu zaten. Ama bu tatlıdan ziyade sağlıklı bir atıştırmalık benim için.

      Sil
  6. Bim de çok sık görüyorum,el yapımı daha lezzetli olmalı..Nefis görünüyorlar..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çerez satan yerlerde de vardır. Ya işte ev yapımı olsun dedik. İçine ne koydukları belli değil malesef.

      Sil
  7. Cevizli sucuk çok severim hele de böyle özenle yapılırsa ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani evde yapılan her şey iyi oluyor dye bir kural yok ama bu gerçekten güzel oluyor. Kolay ve sağlıklı

      Sil

Yorum Gönder