Cadı/Toraman


Okumalara ara vermesem de epeydir okuduğum kitapları paylaşmadığımı farkettim. Son kitap şenliğinde okuduklarım arasında belki de en sevdiğim olan kitabı anlatmak istiyorum bugün.

Benim okuduğum oldukça eksi bir baskı. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın iki romanı var aslında kitapta. Cadı ve Toraman. İkisi de birbirinden keyifli hikayeler.

Cadı; genç yaşta dul kalmış Fikriye hanımın yengesi tarafından evlendirilmeye çalışılmasının hikayesi. Uygun ve zengin koca adayı Naşit Nefi Efendi ise bir çeşit cadı hikayesinin başrol oyuncusu. İlk karısının öldükten sonra cadı olup yeni karılarına musallat olduğu hikayesi yayılmış şehre. Kitap 1912 yılında yazılmış.

Toraman; Yine evlilik kurumunu eleştiren bir hikaye söz konusu. Biraz delice bir karısı ve iki çocuğu olan Şuayip Efendi, 60'ından sonra 19'luk bir genç kıza gönül verir. Kızın annesi hafif meşrep bir kadın. Bunu bildiği halde kızın mağduriyetine inanır ve onunla evlenir. Tabiki genç, güzel, alımlı ikinci eş ne derse emir olur.

Her iki kitabın da dili oldukça sade. İçindeki espriler sizi sesli bile güldürebilir. Komik, düşündüren, sorgulatan, yargılayan bir dili  var yazarın. Daha önce de okuiduğum kitapları varı ama bunları çok sevdim.

Yorumlar

  1. Hüseyin Rahmi Gürpınar Türk Edebiyatının klasikleşen isimlerinden biri. Söz konusu kitabı okumadım ama seveceğimden eminim:)
    Geçen yıl ben de bir sürü kitap okumuş ama izlenimlerimi yazmayı ihmal etmiştim, halâ buna üzülürüm. Sıcağı sıcağına okuduğum kitabın etkilendiğim yönlerinden bahsetmek güzel bir alışkanlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Bende unutuyorum kitapları paylaşmayı hep. Hoş hepsinden ziyade cidden sevdiklerimi paylaşmak daha iyi.

      Sil
  2. Aaa hiç duymamistim kütüphaneden bakayım ben.buna

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kütüphaneden aldım. C harfi ile kitap baarken tesadüfen yani.

      Sil
  3. Bu kitabını okumadim. Eski kitaplar nette bulunuyor indirebilirsem okuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okumadığım çok kitabı var. Bu aralar okuyacağım sanırım.

      Sil
  4. hüseyin rahmi hastasıyım yaaa. cadı da nefisti bence tatlıydı. toramanı bilmiyoreee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hastalarıarasına gireceğim sanırım:))))

      Sil

Yorum Gönder