Yeşil zeytin zamanı


Ege'de zeytin toplama zamanı geldi. Hatta birkaç haftadır pazarlarda yeşil zeytin toplanıyor. Biz genelde siyah zeytih yapıyoruz. Devrim yeşil sevmiyor ben her ikisini de yerim. Bana annem veriyordu yeşil. Bu yıl onu da kendim hazırlayayım dedim.

Önceki hafta (hani şu hırsız geldiği zamanki hafta sonu) topladım zeytinlerimi. Ağaca tırmanıyorsanız bu pet kesme çok işe yarar bir sistem. Takın ağaca, iki eliniz de size kalsın. Bizde daha öyle çok toplanacak ağaç olmadığı için tek tek topluyoruz.


Ben topladıklarımın bir miktarını çizdim. Bu yöntemde her zeytine 2 çizik atıp pet şişeye doldurdum. 2 günde bir suyunu değiştirdim. 10 gün sonra içme suyu ve biraz tuz ekleyip bıraktım. Hemen yemeyecekseniz iyice tatlanmasını sağlamamak gerekiyormuş (anne tavsiyesi)

Daha kısa sürede olsun diye biraz da kırdım. Onun suyunu her gün değiştiriyorum. Daha yeni yaptım aslında henüz tatlanmadı. Tatlanınca biraz tuz ve limon tuzu ekleyip yine içme suyunda bekleyecekmiş.



Yorumlar

  1. Maşallah Rabbim bereketli etsin

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık, afiyetle yiyin. Biz de zeytin toplama işini geçtiğimiz pazar yaptık. Eşim bir kısmını çizip kavanozlara doldurdu. Devamlı acı suyunu atması gerekiyor. Çizme işi için basit bir alet yapmışlar, 5 TL ye internette satılıyor, çok pratik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o acı suyunu atma işi biraz zor. Tek tek zaman alıyordur. Ben çok yapmadığım için sıkıntı olmadı çizmesi ama anemmede vardı sanırım o aletten.

      Sil
  3. Çok severim yeşil zeytini özellikle kırma zeytin tercihimdir. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de severim yeşili. Daha bir lezzetli olur sanki

      Sil
  4. bizim migrosta bunlardan bir sürü gelmiş ben de bunları insanlar nasıl yer böyle diye düşünüyordum galiba turşusunu yapıyorlar diyordum işte bilmeyince :D

    YanıtlaSil
  5. Hele bir de Ayvalık olursa değme keyfime.

    YanıtlaSil
  6. oh ne keyif yaaa :) egede zeytin üzüm incir ceviz filan ah ah ne güzel de miiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Taze taze dalından başka güzel oluyor. Bir de toprağa sahip olup bunları yetiştirmek ayrı bir şans...

      Sil
  7. Afiyet olsun canım zeytinin her çeşidini severim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder