Xanthos


Fethiye-Kaş arasında seyahat ediyorsanız yolunuzu mutlaka Xanthos antik kentine çevirin derim. Zaten yola çok yakın ve ulaşımı kolay bir antik kent. Antik Likya uygarlığının kentlerinden biri olan Xanthos hem tarihi hem de günümüze kadar kalan eserleriyle görülmeye değer bence.



Kent ikiye ayrılmış. Bir yolun bir tarafında eski kilise kalıntıları, yol var. Diğer tarafı ise daha zengin. Antik tiyatro, dikili yazıtlar, dikey mezar anıtlar ve başka kalıntılar bulunuyor. Pek çok kez istilaya uğramış kent tarih yazılarında acıların kenti olarak geçiyor.

Perslerin iİstila sırasında kentlerini savunan Xanthoslu askerler yenileceklerini anlayınca kadın ve çocukları öldürmüşler, sonra da kenti ateşe vererek intihar etmişlerdir. Bu korkunç olaydan kurtulan 80 kadar Xanthoslu aile, kente gelen göçmenlerle birlikte Xanthos’u yeniden inşa etmişlerdir.

Mesela  Harpy Monument adı verilen kaya mezarındaki tek parça mermer oda şu anda İngiltere'de. Antik kentteki alçıdan yapılmış bir örneği.Altta nette bulduğum bir kare. Yukarıda da benim çektiğim ir kare. Beyaz olan kısım. Oymalar, 1841 yılında arkeolog Charles Fellows tarafından Osmanlı makamlarından izin alınarak mezardan çıkarılmış ve İngiltere’ye götürülmüş.



Türkiye'deki pik çok antik kentin başına gelen burada da olmuş. Eserler yurtdışına çıkartılmış.  Likya kalıntıları 1838 yılında arkeolojik olarak değerlendirilmeye başlanmış. Charles Fellows, kazılar sırasında elde ettiği eserlerin önemli bölümünü Londra’ya götürmüş. Bu eserlerin tümü günümüzde Londra’daki British Museum’un Likya Eserleri Seksiyonu’nda sergilenmekte.



Biz aşırı öğle güneşi altında gezmek zorunda kaldık malesef burayı. Aslında tatil boyunca bu sıkıntıyı yaşadık. Yine de gezmekten keyif aldığım yerlerden biri oldu. En üstteki kareye bakmayın orada bulutlu bir ekleme yaptım. Güneş tepemizdeydi aslında.


Yorumlar

  1. ne kadar güzel gezebiliyorsunuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yaz öyle oldu. 2 kez çadır tatili yapma imkanı bulduk. Belli bir güzargah çizdik kendimize o güzargahta kafamıza göre takıldık. Ekonomik keyifli, yorucu ve tadı damağımda birtatil oldu.

      Sil
  2. çok iyimiş yaaa görmedimdi burayıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gör mutlaka. Hikayesini de oku netten. Mümkünse benim gibi güneş tepedeyken gitme.

      Sil
  3. Her zamanki gibi çok güzel fotoğraflar çekmişsin Saadet ♥

    YanıtlaSil
  4. Satmışlar memleketin paha biçilmaez kıymetlerini. Biz adam olmayız:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef yıllarca talan edilmiş tarihi değerler. Hala da ediliyor ya.

      Sil
  5. Ne yazık sahip çıkılmadı bu değerlere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarih, yeşil, doğa bizde değersiz şeyler hep.

      Sil

Yorum Gönder