Patara

(Antik tiyatro ve ilerisinde Parlamento Binası.)

Likya'nın en önemli ve en eski kentlerinden biri; Patara. Fethiye-Kalkan arasındaki antik kent, Xanthos vadisi'nde denize açılan tek yer olduğu için tarih boyunca değerini korumuş.

Kent tarihte hem önemli birliman kenti durumundaymış hem de Apallon'un kehanet merkezlerinden biri. 1988 yılından beri devam eden kazılarda, pek çok yapı günyüzüne çakırtılmış. Ama sanırım daha onlarcası hala toprak altındadır.


Parlamento binasından 2 kare. Yakın zamanda restorasyon geçirmiş. Bu yüzden yapı fazla yeni görünüyor. 

 Girişteki kapı.

Antik kentin ana caddesi de tüm görkemiyle ayakta. Sarım yakında sulak bir alan var. Yaz sıcakları olmasına karşın sulu bir alan ve bol miktarda kurbağa vardı.
 


Patara'nın antik kentinden ziyade ünlü olan kısmı plajı aslında. Her ne kadar bize hitap etmese de Türkiye'nin en güzel plajlarından biri olarak kabul ediliyor. Gelmişken bir çimdik tabiki. Ama sığ ve kumluk alan git git aynı yerdesin, dalga. Hoş Deniz dalgalarla epey eğlendi. Çocuklar arada istiyor mu ne bu tür plajları:))))

Bizim gibi az zamanda çok yer gezmeye kalkarsanız her istediğiniz olmuyor. Mesela Patara'da kum tepecikleri varmış, göremedik. Zaten öğle sıcağı idi antik kenti bile şöyle bir gezdik. İstakoza döndük çünkü sıcaktan.




Yorumlar

  1. Tarihi eserlerin restore edildiğine dair haberler sevindiriyor beni. Haklısınız, Patara denilince plaj geliyor akıllara. Oysa oradaki çalışmalar tamamlansa antik kent daha fazla bilinir olacak. Bu tür kısa gezi haberleri hoşuma gidiyor, yeni yerler öğreniyorum, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Restorasyon iyi de kimini çok kötü yapıyorlar. Knidos'ta gördük mesela resmen yepyeni taşlar. Bir eskitme eskiye benzerlik ne bileyim hiç iyi değildi.

      Sil
  2. pataraaaa sahiliiiiii süfeeer :) ama tarihi şeysileri görmek aklıma gelmediydi hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak sen şimdi. Cidden gezmedin yani oralara kadar gidip de. Hava çok sıcak olmasa biz de deniz kısmını atlardık. Kumluk alan bize hitap etmiyor.

      Sil

Yorum Gönder