Üzüm Pekmezi


Diyorum ya hep (hele evde sık sık) nedir bu yeme içmeden çektiğimiz. Yap yap bitmiyor. Sürekli bir tıkınma hali. Tatlısı, konservesi valla bu yıl çok mu oldu ne.
Patlıcan oydum kuruttum, salça yaptım. Hemi de klasik usul. Kovalara doldur çürüt, her gün sarı sularını dök. Sonra süzgeçten iyice bastıra bastıra geçir. Terasta kurut. Börtü böcek girmesin diye onlara cibindirik dik.

İncir pestili, reçeli yaptık. İncirlerin bir kısmını kuruttuk. Geçen uyguna denk geldi 10 kilodan mürdüm eriği reçeli de yapıverdik. Keçi boynuzu pekmezini paylaşmıştım. Domates konservesi vazgeçilmezim. Bol bol yaptım. Bir de ajvar sos olayına girdim arada derede. Fotoğraf çekip paylaşayım onu nefis birşey bence. Kurban sonrası yine bahçede kemik suyu kaynatıp dondurucuya koyduk. Bahçede yapınca bol bol kaynatıyoruz jel kıvamında oluyor resmen. Dondurucuya konanlar ayrı.

Bizim epeydir denediğimiz bir pekmez türü üzüm. İlk kez yaptığımızda Denizli'den toprak getirtmiştik.  Nedense Devrim baba sevmedi. Araştırmış karbonatla da olurmuş. Yıllardır öyle devam ediyor. Asit baz dengesimiymiş ne...


Üzümleri iyice yıkıyoruz. Genelde tane üzüm alıyoruz pazardan ama salkımsa onları da taneliyoruz. Bizim pekmez işine teknoloji karışıyor ve yıkanıp süzülen üzümleri parçalayıcıdan geçiriyorum. Fotoğraftakinin cinsine bakmayın aslında çekirdeksiz beyaz üzümle yaptık. Çekerken elimde yoktu ondan. Görsel olarak da bu hoşuma gitti...

Parçalayıcıdan çıkan üzümleri 2 kez daha ince süzgüden. bir kez de ince bezden geçiriyoruz. Sonra kaynıyor. Bir taşım kaynadı mı içine karbonat ekleniyor. Toprak katılınca da bir dinlenme aşaması oluyor zaten. Ertesi gün asıl uzun kaynatma.


Nedense bizimkinin rengi o satınlardaki morumsu güzel renk olmuyor. Tadı tamam sorun yok ya o görüntüyü de tutturabilsek. Fırsat olup bu işin piri birileriyle yapmalı aslında. Bir türlü denk getiremedik.

Yorumlar

  1. Emeklerine sağlık canım. Ev yapımı daha ne olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bütün çaba onun için. Teşekkür ederim:))))

      Sil
  2. belki farklı üzümler de karıştırılıyordur çünkü büyük teyzemiz de yapıyor onun da morumsu falan olmuyor yani pekmezler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bilemiyorum ki
      Ama yapan kişiden aldığımda da renk bizimki gibi olmuyor. Vardır bir püfü yü öğrenmek lazım.

      Sil
  3. Çok güzel olmuş elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  4. Görüntüsü bana burdan gayet hoş geldi Saadet ve eminim ki tadı çok güzeldir. Ev yapımı yahu, gönlünce ye Bundan alası mı olur ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı güzel oluyor. Ben o cam gibi net görüntüye ulaşmak istiyorum sanırım.
      Bu arada ben pekmez, bal falan pek sevmem. Aşırı tatlı geliyor bana. Ama çocuklar için çok iyi oluyor.

      Sil
  5. Selamlar, maşallah hiç boş durmuyorsunuz. Kışın afiyetle tüketmek nasip olur inşallah. :) Bizimkiler pekmez yapıyorlar ama hiç Ekim ayında memlekette bulunamıyorum. Ekim'de bağbozumu yapıyorlar. Yapılırken görmedim yani. Ama ne duta ne de üzüme toprak veya karbonat katmazlar su bir de meyve vardır içerikte. Mevsim yaza dönerken kavanozların dibinde torumlaşma olur. Üzümümüzün cinsi de karaoğlandır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Biraz öyle oluyor bizim yaz maratonu. Aslında kışın birkaç ay dışında hep iş oluyor. Denizli'liyim ben orada toprak katıyorlar. Bildiğim topraksız olana şıra denir. Biraz ekşimsidir o.

      Sil
  6. Tüm pekmezleri sevmem ama üzüm, dut gibi sevdiğim bir iki çeşit var 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Penimtatlı ile aram yoktur. Daha doğrusu yoğun tatlı ile. Yalnız yaşasam sanırım bal, pekmez, kuru meyve almayı akıl etmem bile. Hamurlu, şerbetli tatlılar falan.

      Sil
  7. ohh ellerinize sağlık mis gibi ev yapımı pekmez. Şifa olsun şimdiden

    YanıtlaSil
  8. Üzüm pekmesizini pek severim ellerinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  9. Bu yaz ne kadar emek verip yorulduğunuza şahit oldum gerçekten. Ellerinize sağlık. Hayat hep böyle koştur dur işte.. Hep de boğaza çalışıyoruz.:) Ben konserve ağırlıklı çalıştım bu sene. Çocuklar severek tüketiyor.. Hatta daha domatesin tazesi kesilmeden konserveleri tüketmeye başlakadık.:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder