Letoon Antik Kenti


Marmaris-Kaş arası gezimizde ilk antik kentimiz Letoon oldu. Yine bilmediğim ama yol üstünde tabelasını görüp girdiğimiz bir yer.  MÖ. 7. yüzyıla ait olduğu düşünülen antik kentte 3 tapınağın kalıntıları var. Leto, Apollon ve Artemis.



En büyük tapınak, Artemis ve Apollon'un anneleri Leto için yapılmış olanı. Bugüne oldukça sağlam olarak gelebilmiş hem.
Bir de yukarıda görülen tiyatro oldukça korunmuş olarak kalmış o da. Antik kent UNESCO Dünya Mirası listesindeymiş bu arada. Öyle ulaşımı da zor değil hani. Yol üstünde tabela var bir 10km sonra ulaşıyorsunuz hemen.
 


Tapınakların tabeladan çektiğim görüntüsü. Soldaki Leto, ortadaki Artemis, diğeri Apollon...


Leto Tapınağı'nın bugünkü hali.


Antik kentte bir de su kaynaı var. Burası tören yolu ve kutsal su olarak geçiyor. Yaz sıcağında bile su birikintisi vardı. ve kurbağalar tabi ki. Netten okuduğum kadarıyla kazı işleri bitmemiş burada. Kim bilir neler çıkar kazıldıkça.



Yorumlar

  1. Önce okumalı sonra öyle yerleri gezmeli . Bu arada sizi mimlemisim bakın isterseniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim bu yazki gezilerimiz biraz doğaçlama oldu. Kendimizi kasmadan, o anda neresi uygunsa oraları gezdik. Önceden gezilecek yerleri okumuştum tabiki ama her istediğim yere gidemedim.

      Sil
  2. maşallah ne güzel gezdiniz yaaa. letoon görmedimdi ama görülmeliymiş hıhım piku tişkir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle oldu bu yaz. İlk kez gönlüme göre, bol gezmeli, bol fotoğraflı bir gezi oldu. Çocukların büyümesi ve öğrenme merakları da etkili oldu tabiki. Ama kısa zamanda çok yeri gezmenin yorgunluğu erkeklerin gözünü korkuttu azıcık:))) Bakalım bir daha razı edebilecek miyim?

      Sil
  3. Harika bir yer. Korusalar bari ☹️

    YanıtlaSil
  4. Bilinmeyen ne güzelliklerimiz var. Sahip çıkan, koruyan ve turizme kazandıran bir hareket yok maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gezdiğimiz kimi yerlerde ücretsiz antik kentler vardı ve bakımsızdılar. İnsanlar tuvaletlerini yapıyor mezarlara mesela. İsimlerini kazıyorlar. O kadar anlamsız ki bazıları...

      Sil
  5. Yolculuğunuz Ege istikametinde devam edecek ise, priene antik kenti içlerinde en etkileyici olanıdır bana göre. Dağın eteğinde, günümüz şehir planlamalarıdan daha öte, nispeten korunmuş bir şehir. Tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. O zaman oraya da yolumuzu düşürelim. O kadar çok antik kent vardı ki tabelasını görün de giremediğimiz. 4 kişi olunca hep benim isteklerim olmuyor...

      Sil

Yorum Gönder