Keçi boynuzu (harnup) pekmezi




Kış hazırlıklarında bir kalem daha bitti. Aslında oldu yapalı ya ben anca fotoğrafladım pekmezimizi. İlk kez geçen yıl denemiştik keçi boynuzu pekmezini. Yapımı uzun ve zahmetli ama işte doğal olsun sağlıklı olsun...


Devrim'in evi aldığımız zaman kaldırım kenarına diktiği 2 ağaçtan bunlar. Aslında çevre arsalara da dikmişti ama hep kesildiler malesef. Çok ballı ballı olanlardan değil cinsi. İl önce keçi boynuzlarını yıkadık. Sonra makas, yan keski artık bu tür aletlerle kırdık. Bu kısmı zor çünkü onca keçi boynuzu insanın elleri kabarıyor.


 2 gün falan suda bekledi iyice şişti. Sonra kazana aktarıp kaynatmaya başladık. Bir zaman sonra keçi boynuzlarındaki tat tamamen suya geçiyor o zaman bunlar alınıyor. Toplamda 10 saat kaynadı. Yani pek evde tüpte yapılacak iş değil. Hiç ekonomik olmaz.


Sonuç hiç fena değil. Gayet kıvamlı, keçi boynuzunun o tuhaf sası tadında bir pekmez. 1.5 litre kadar çıktı bizim 2 kazan sudan.


Yorumlar

  1. Masallah, afiyet şifa olsun😊

    YanıtlaSil
  2. Ben bu pekmezi hazır alıyorum ve tatlı tariflerimde şeker yerine bunu kullanılıyorum. Yapılışını ilk defa gördüm. Zormuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satınların bazısında şeker ilavesi oluyor. Biz de alırız her yıl denk gelmişti şekerlisi. Biz şeker eklemiyoruz.

      Sil
  3. maşallah maşallah sizin garden life iyi gidiyoo. sonunda da bir mangalla kutlayın gariiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))))))))Mangal olayını sevmeyen ben ve seven erkekler. Çocuklar pek mutlu olur

      Sil
  4. Kıvamı, rengi çok güzel görünüyor, hem de doğal. Çok faydalı olduğunu söylüyorlar. Afiyet şeker olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. Evet sası tuhaf bir tadı var ama çok sağlıklıymış. Ben küçükken çocuklara sulandırıp meyve suyu niyetine verirdim. Hala arada talep ederler.

      Sil
  5. Annem 2 senedir yapıyor keçi boynuzu pekmezini. Çocuklar bu vesileyle yiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annen de aynı yöntemle mi yapıyor peki? Biz netten araştırarak başladık işe. Etrafımızda hiç yapan yok çünkü.

      Sil
  6. evet aynı yöntemle yapıyor pekmezi. Bir de Keçiboynuzu unu elde ediyor parçalayıcıdan geçirerek. Onu da bana veriyor keklere katmam için.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ununu satın alıp kullanıyorum ben de ama evdeki rondolarla parçalanmaz diye düşündüm. Hiç denemedim kendim.

      Sil
  7. Keçi boynuzunu sevemedim çokda faydali halbuki 🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok tüketmem. Ama tozunu keklere ekliyorum kakao niyetine. Pekmezini yıllardır çocuklara veririm.

      Sil

Yorum Gönder