Olympos Antik Kenti ve sahili


Yeniden merhaba. Ben daha haziran başındaki gezimizi tamamlamadan yeniden bir haftalık bir tur yapıp döndük. Bu kez 3 gün çadır, 3 gün bir tanıdıkta kalma şeklinde oldu tatilimiz. Haliyle çocuklar daha mutlu:)))

Geçen geziden yine çok merak ettiğim bir yer olan Olympos'u paylaşayım bugün. Likya yolu sınırları içinde bir tarihi kent burası. Sahile sıfır kurulmuş, bir köprü ile ikiye ayrılan antik kentin, MÖ 168’de Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biriydi.

 
Yapılan arkeolojik kazılar, Akdeniz’e açılan Olympos’un önemli bir liman kenti olduğunu ve kentin ortasından geçen Olympos Çayı’nın gemilerin girdiği liman özelliğine sahip olduğunu göstermiş. Kentte kazılar hala devam ediyor bu arada. 


Antik kenti dolaşırken yolları, binaları çok net görebiliyorsunuz. Oldukça korunmuş burası. Sanırım liman kendti olduğu için de oldukça zengin bir yaşantısı vardı zamanında. Biz antik kentin içlerine doğru dolanırken hiç tahmin etmediğimiz yerlerde kalıntılara denk geldik. İçerilerdeki bir alanda göllenmiş buz gibi suya girmeyi de ihmal etmedik bu arada...
 



Kenti gezdikten sonra yolun sonundaki plaja da uğradık tabiki. Fazla kalabalık, fazla güneş. Bizim kriterlerimize çok uygun değil. Denizi orta karar. Ama sonrasında antik kentin içlerine yürürken biri bize tepeye ççıkmanın mümkün olduğunu söyledi. Surların tepesinden manzara işte bu. Muhteşem bir görüntü. (sıcaktan mutsuz bir Ada. Deniz bu aralar fotoğraf çektirmiyor. Kaçak çekiyorum)



Yorumlar

  1. Cadırlı tatillere çok özeniyorum daaa offf uyumlu partnerler olmalı azap olmamalı sanki ve ben ürküyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz ikimiz de seviyoruz. Hoş arada hırlaşmalar olmuyor değil. Ama genelde iyiyiz. Çodcuklar da alıştı. Çok uzun süre olmadığı sürece sanırım sevdiler bile...

      Sil
  2. Görmediğim yerlerden biri. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. İki bin yıldan fazla bir tarihe sahip bu kalıntılar aslına uygun restore edilse paha biçilmez bir değere ulaşır. Turizm geliri katlanır. Aklımda olsun gitmek, gezmek isterim Olympos'u.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef şu dönemde aslına uygun restorasyon hayal gibi. Gittiğimiz bazı yerlerde resmen yeni mermerle karşılaşıyoruz. O kadar sırıtıyor ki. Bizim gibi sıcağa denkgetirmeyin aman. Fena oluyor...

      Sil
  3. Çok güzel bir tanıtım, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Tertemiz bir manzara.. Çekimler de çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Güzel yerlerdi kesinlikle...

      Sil
  5. ne güzel yerler bizimle de paylaştığınız için çok teşekkür ederiz..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezmek güzel şey. İmkan olsa yılın şöyle ciddi bir zamanında keşfedebilsek.

      Sil
  6. heeeey en sevdiğim yer yaaa bizim ülkedeeee :)

    YanıtlaSil
  7. Yakinda ülkenin tüm değerleri yok olacak diye korkuyorum 😞

    YanıtlaSil

Yorum Gönder