Morbacka


Morbacka, Nobel edebiyat ödülünü alan ilk kadın yazar Selma Lagerlöf'ün bir kitabı. Okuma Şenliği kapsamında yazardan bir kitap okumam gerekiyordu. Kütüphanede aranırken okumadığım bu kitabına denk geldim. Netten aradım epey aradım kitap hakkında hiç bilgi bulamadım. Konusu ne? Ne anlatır? Yoktu. Yabancı sitelerde vardır belki ama benim dil o kadar yok malesef...

Yazarın okuduğum kitaplarını sevdiğim için yine de aldım ve pişman olmadım. Morbacka bir evin adı aslında. Selma Lagerlöf'ün doğduğu, büyüdüğü çiftlik. Kitap, ailenin buradaki günlerini hatta daha geçmişte yaşananları anlatıyor. Yazar çocukken anımsadıklarının yanı sıra büyüklerinden dinlediği hikayelere de yer vermiş kitapta.

Klasik bir biyografi olmanın ötesinde sıcacık bir hikaye. Lagerlöf'ün çok keyifli bir çocukluğu olmuş. Yazar 1858 yılında doğmuş. O kadar eski bir dönemi düşününce; ev içi haller, babanın çocuklarına davranışları, oyunları...gerçekten te çok keyifli bir çocuklukmuş.




Zaman içinde çiftlik satılmak zorunda kalmış ve yazar yıllar sonra burayı yeniden satın almış. Yine aynı çiftlikte yaşamını yitirmiş.  Nobel ödülü alan ilk kadın olmasına karşın Selma Lagerlöf hakkında bilgi o kadar az ki. Mesela Türkiye'de de çizgi film olarak uzun yıllar sayrattiğimiz Uçan Kaz Morton ve Nills Selma Lagerlöf"ün eserlerinden biri.

 Netten bulduğuma göre Morbacka bu. Tabi ki yenilenmiş halidir. Sanırım hala yazarın eşyaları içindeymiş ve gezilebiliyormuş.

Yorumlar

  1. evin güzelliği..uç kaz Nortan ve Nills bayılırdımmm hiççç kaçırmazdım...merak ettim kitabı..teşekkürler canım sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. Böyle değerler ile ilgili az bilgi kaynağı ne üzücü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada kadın olmanın zorluğu belki de...

      Sil
  3. Uçan Kaz Morton! Hatırlanmaz mı hiç:)
    Ev de müthiş, severim böyle eski evleri gezmeyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel bir çizgi filmdi. Şimdi kalmadı bizim zamanımızdakiler malesef..

      Sil
  4. Nobel ödülü alan ilk kadının Selma Lagerlöf olduğunu şimdi bu yazı sayesinde öğrendim. Hakkında arama motorlarında bilgi olmaması üzücü. Ama neyse ki artık bu yazı var. Bir biyografi yazısı gibi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma Şenliği nedeniyle öğrenmiştim ben de. Bu şenliğin en güzel tarafı araştırma yapmak. İnsan zaten okuyor da şimdi bilinçli okuyorum sanırım...

      Sil
  5. ay lagerlöf çocuk kitaplarına bayılırım yaaaa ama bunu duymadımdı. çok beğendim içeriğiniii. okuruum :) yeni baskısı vardır herhaldeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni baskısı var mı bilemiyorum. Ben kütüphaneden bulup okudum. Çok sıcak bir kitap. Kesin seversin bunu sen.

      Sil
  6. Yazarin bir kitabini okumuştum adi adi türlü aklima gelmiyor. Buna da bakayim kütüphanede vardir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epey kitabı var aslında. Ben de çoğunu okumadım.

      Sil

Yorum Gönder