Kefernahum


Capharnaum (Kefernahum), insanı ekrana kilitleyen filmlerden biri. 12 yaşında bir çocuğun anne-babasına ''neden beni dünyaya getirdiniz diyerek'' dava açmasıyla başlıyor. Geri dönüşler ve mahkeme süreci harmanlanarak sürüyor film.


Nadine Labaki tarafından çekilen film Lübnan'da geçiyor. Doğum belgesi bile olmayan Zain ve kardeşleri alabildiğine yoksulluk içinde yaşıyorlar. Zain, yaşının çok çok üstünde bir çocuk. Kızkardeşinin adet gördüğünü farkedince onu evlendireceklerini bildiği için bunu saklamaya çalışıyor mesela. Çok büyük bir adama resmen satılınca ise isyan edip evden kaçıyor.


Tanıştığı bir genç kız ona acıyor ve yemek veriyor. Ama o da kaçak göçmen ve bir bebeği var. Zain bir süre bu bebeğin bakıcılığını yapıyor. Ama nasıl bir özen ve çaba. Yurt dışına kaçmak için eve geldiğinde kızkardeşinin öldüğünü duyup onula evlenen adamı bıçaklıyor ve hapse düşüyor. İşte bu noktada ailesine dava açıyor.


Kefernahum ismini günümüzde kaos ve karmaşa ile özdeşleştirdiğimiz Celile Denizi kıyısındaki antik bir kentten almış. Film bu kaosu gayet güzel vermiş.
Çocuk oyuncu Zain aslında Suriyeli bir mülteci. Elbette Suriye’deki savaştan kaçmış, Lübnan’a gelmiş ve son sekiz yıldır Lübnan’da çok zor koşullarda yaşıyor. Okula gitmiyor, sokaklarda büyümüş. Ve sokaklarda yaşayan çocukların maruz kaldığı istismarı yaşamış. Büyümüş bir çocuk..

Yorumlar

  1. Ortadoğu'da sıradan bir gün...
    Kefernaum coğrafya kaderdir sözünün tam karşılığı. O dünyalar güzeli çocuk ve küçücük yaşında yüklenmek zorunda kaldığı sorumluluklar kim bilir nerelerde gerçekten yaşanıyor.
    Özellikle o bebeğe bakmak zorunda kaldığı ve çaresizce çözüm aradığı sahneler beni çok etkilemişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen. Oyunculuk değidi yaptığı. Sdeta yaşıyordu.

      Sil
  2. Aklımdaydı ama bir türlü izleyemedim. Etkileyici bir film.. Mutlaka izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzle bence de. Ben çocuklarla da izlemeyi düşünüyorum

      Sil
  3. Bunu ablam izlemişti ve o kadar tavsiye etmesine rağmen izleyemedim.Tek sinema ve tek seans vardı...Hala vizyonda mı bakayım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben nette bulup izledim. Kesin izle bence de

      Sil
  4. not aldım mutlaka izlemeliyim :)

    YanıtlaSil
  5. nadine labaki'nin karamel adlı filmini de kaçırmaaaaa :)

    YanıtlaSil
  6. Cok büyük dramlar yasaniyor oralarda. Güzel bir konu, firsat bulursam izlerim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef. Ve bunların nedeni de medeni Batı malesef

      Sil
  7. Bu filmle ilgili o kadar güzel şeyler okuyorum ki... Ve ebn tadına varmak için uygun zaman kollayarak seyretme sürecini uzatıyorum...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder