22 July


22 July,  Norveç tarihinin en kanlı saldırısı olan 22 Temmuz 2011 saldırılarını anlatıyor. Oldukça yakın tarimizden bir olay. Anımsayanlar çoktur sanırım. Anders Behring Breivik, önce Oslo şehir merkezine bombalı araçla bir saldırı düzenliyor. Ardından Utøya adasındaki gençlik kampına silahlı saldırı düzenliyor.


Malesef bombalı saldırılar günümüz gerçeklerinden biri haline geldi. Dünyanın her ülkesinde bu tarz saldırılarda onlarca insan ölüyor ya da sakat kalıyor. Ancak burada yüzlerce öğrencinin olduğu gençlik kampına yapılan saldırı can alacı nokta sanırım. İşçi Partili ailelerin çocuklarının oluşturduğu kampta resmen insan avı yaşanmış.

Biz filmi yağmurlu hafta sonunda ailecek izledik. Deniz dahil saç baş yolduk resmen. Bir ülke nasıl bu kadar demokratik olabilir. Onlarca gencin avlanarak öldürülmüş. Ve sen katil olduğu kesin belli kişiyi "hakları var" diye bu kadar  rahat ettir. Adam el kol serbest pizzasını yiyip kolasını içiyor sorgu sırasında mesela. Deniz bile "ben olsam bu adama dalarım" modunda izledi bu sahneleri ki öyle şiddet yanlısı bir çocuk değildir.



Bilinçli olarak yaptığı suçtan neredeyse "akıl sağlığı yerinde değil" raporu alarak yırtacaktı. Neyse ki kendi vazgeçti bundan. Hele onu savunan avukat. Mecbur muydu yasalara göre bilmem ama bu denli candan savunmayabilirdi.

Olayı her ne kadar bilsek ve basından takip etmiş olsak da film versiyonu izlenmeyi hakediyor bence.  Bir de kurbanların gözünden olayı anlatan bir film vizyona girmiş. En kısa sürede onu da izleyeceğim ben.

Yorumlar

  1. olayı hatırlıyorum ama suçluya ne olmuştu bilmiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömür boyu hapis. Ama yargılama süreci aşırı demokratik...

      Sil
  2. Bu filmi atlamışım ben Saadet, diğer filmden de haberim yok hiç.. Hangisi ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. U 22 July diye ismi. 2018 yılında çekilmiş zaten. Ben de nette ne seyretsem diye dolanırken denk geldim. Hatta evde açınca tereddüt ettim sıkıcı mı, çocuklara uygun mu diye. Ama yok çocuklar artık bilinçli rahat seyrediyorlar.

      Sil
  3. Merakla izlemiştim bu filmi.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  4. Olayı hatırlamamak mümkün değil ama dava sonucunu bilmiyorum. Bu caninin zoru neymiş ki eğer akli sağlığı yerindeyse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Irkçı malesef. O adada farklı ülkelerden gençler olduğu için, onları komünistlikle suçladığı için. Zaten nazi selamı yapıyor mahkemede.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Evet film Amerikan yapımı. Kendileri çekmemiş nedense..

      Sil
  6. evt hatırladım o saldırıyı, norveç gibi ab ülkelerinde "sınırsız özgürlük" kavramı biraz abartıya kaçtığı için böyle sonuçlar da doğurabiliyo maalsef.. filmini yaptıklarını bilmiyodum,bu iyi oldu..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film Amerikan yapımı. Olayı olduğu zaman basından takip ettik ama böyle izlemek de çok ilginç. Doğru aktarıyorlarsa aynı zamanda sinir bozucu...

      Sil

Yorum Gönder