Sazak Köyü


Karaburun'da tamamen terkedilmiş bir köy sazak. 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan arasındaki mübadele anlaşmasıyla köyün sakinleri burayı terkedip Sakız'a yerleşmiş. Zaman içinde evde kalan eşyalar, tahta çerçeveler hep  talan edilmiş ve bugünkü görüntü kalmış geriye.

Aslında hem balıkçılık yapılan hem de bağları ile oldukça verimli bir köymüş Sazak. Netten baktığım kadarıyla şimdi buranın tarihi bir  değir olarak korunması için girişimler var. Ne de güzel olur aslında.
 Yukarıdaki karede köyü en geniş haliyle almaya çalıştım. Oldukça büyük bir köy. Sanırım en büyük Rum köylerinden biriymiş.


 Manzara ise böyle. Şimdi buralar rüzgar tribünleri ile dolmuş.





Evler aslında iki katlı imiş. Alt katlar hayvanlara üst kat ise barınma amaçlı. Aradaki tahtalar gidince üst katlar çökmüş.


Yorumlar

  1. Dogal ortam temiz hava ve tarih...emeğinize saglik güzel tanıtım icin

    YanıtlaSil
  2. Tarihi bir değer olarak korunması için girişimler olması sevindirici. Değerlerimizin kıymetini bilmek lazım. Yeşilin ve mavinin her tonu var fotoğraflarda. Bayıldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Şansımıza buralara geldiğimizde hava açmıştı. Mavinin çok güzel tonu karşıladı bizi...

      Sil
  3. Çok hoş yerler.. o kadar çok terk edilmiş köy var ki, neyseki şimdilerde o virane yerleri satın alip restore edenler var. Yakın bir gelecekte dolmaya başlayacaktır oraları da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bugüne kadar nasıl talan edilmemiş anlamadım ben. O kadar nefis bir manzarası var ki. Karşısı Sakız Adası, alabildiğine deniz. Her yer yemyeşil...

      Sil
  4. Cok güzel, böyle yerleri cok seviyorum 😊

    YanıtlaSil
  5. Eski yerleşimlerdeki terkedilmişlik hissi insanı derinden yaralıyor. umarım geç de olsa kıymeti anlaşılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım. Kimbilir neler yaşandı buralarda? İnsanlar giderken ne acılar çektiler.

      Sil
  6. Tarihi yapılar her zaman hayranlık uyandırmıştır bende..Manzara resimleri çok güzel bu arada..

    YanıtlaSil
  7. manzara harika çok güzel bir film seti olur buradan..

    YanıtlaSil
  8. Türkiye ve Yunanistan arasındaki mübadele anlaşmasını duymuştum,bir arkadaşımız konuyla ilgili sanmıyorsam bilimsel bir makale yazmıştı ama şimdi çıkartamadım..neyse resimelre bakılırsa köyün yeri dağlar arasında,çok güzel yerler bence,sessiz sakin..altatki resimdeki beyazlık deniz olmalı,deniz manzaralı bir yermiş o zaman..emeğinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder