Elma sirkesi


Bu ilk sirke yapma denememe değil. Ama geçen yılki nar sirkesinden sonra en iyisi oldu sanırım. Malum bas bas bağırıyorlar elma sirkesi şöyle iyi böyle iyi diye. Bir de zayıflatıyormuş falan.  Artık boğazı kesmeden ne kadar mümkünse. Neyse oralara hiç girmeyelim:)))

Bir kaç hafta önce (epey önce) pazardan 50 kuruşa elma almıştım. Çürük falan değil hatta seçtiriyorlardı. Epey almışım...Biraz yendi, biraz reçel oldu bir de sirke deneyeyim dedim. Şu koca kavanoza elmaları doğradım. Miktar veremiyorum ama resimde görülüyor zaten. 5 litrelik benim kavanoz. İçme suyu, bir kaç nohut ve azıcık ekşi mayalı ekmek attım. Ağzını fotoğrafaki gibi kapattım. Balkonda 1 aydan fazla bekledi.
Sinekleniyor bu arada. Normalmiş. Zamanla geçiyor. Kimi karıştırıyormuş ben karıştırmadım ama okuduğuma göre daha çabuk oluyormuş öyle.


Sirke anası denen şu tuhaf ve bir o kadar da rahatsız edici tabaka oluşmalı bu arada. O oluşunca sirke süzülüyor. Ben de kat kat oluştu. Ki nar sirkesinde bile bu kadar iyi değildi sonuç.






Süzdüm. Ne kadar süzülürse süzülsün sanırım ev sirkeleri satınlar kadar berrak olmaz. Bir yerde okumuştum onlarda sistem farklıydı ya unuttum şimdi. İçinde tortu kaldığından ben de incecik tabaka ana oluşmuş yine beklerken.

Sirke süzüldükten sonra da iyice keskinleşsin diye karanlıkta bekliyor bu kez. İçine bir kaşık bal koyup bekletiyorum. İlk süzmede bile epey keskin olmuş sirkem.

Yorumlar

  1. Ohhh mis gibi ellerine sağlık...ben bekliyorum bakalım henüz oluşmadı sirke anası, tülbent bağlamıştım üzerine,bir iki sineklenme var ama bakalım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülin sineklenme normal. Daha önce yaptığımdada oldu. Ana oluştuğunda seninki de olmuş demektir

      Sil
  2. Iyi fikir yazin bizde cok elma oluyor degerlendirebilirim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka yap bence. Sizin oralar nasıl bilmem ya buralarda katkısız ürün bulmak zor. Bulduğun da organik diye acayip pahalı artık. En iyisi kendin yapmak.

      Sil

Yorum Gönder