The Zookeeper's Wife-Umut Bahçesi


Sanırım Almanya'nın daha doğrusu Hitler'in neden olduğu kıyım filmlerde en çok işlenen konulardan biri. O dönemin tanıklıkları, yaşanmış olayları hala yoğun olarak yazılıyor ya da fime alınıyor. Öyle hikayeler yaşanmış ki bu konuda seyrettiğim bazı filmler beni aşırı etkilemiştir. Melesa Çizgili Pijamalı Çocuk.

Umut Bahçesi'de Polonya'da geçiyor. Antonina Żabiński ve eşi Dr. Jan Żabiński Varşova Hayvanat Bahçesi'ni yönetmektedirler. 1939 yılında Polonya'yı nazilerin işgal etmesiyle sakn düzenleri bozulur. Savaş alanına dönen ülkede hayvanat bahçesinin raporu da artık Hitler'in görevlendirdiği yeni atanan zoolog Lutz Heck'e verilecektir.


Özellikle Jan bu durumu hazmedemez ve direniş gruplarına katılır. Olabildiğince çok Yahudiyi hayvanat bahçesinde saklamaya başlarlar. Sürekli Alman askerlerinin bulunduğu bir yerde bunu yapmak tabiki o kadar da kolay değil...


Konu bildik ama bu konuyla ilgili seyrettiğim pek çok filme göre daha vasat buldum ben. Vurucu ve akılda kalıcı değildi. Film gerçek bir öyküden alınmış. Ama dönemi düşündüğünüzde burada her şey o kadar olumlu ve iyi gidiyor ki insan merak etmeden duramıyor.

Antonina, kayıp kocasını bulmak için şehre gidiyor ve konuşmanın gidişi sonucu hayvanat bahçesine baskın düzenleneceğini anlıyor. Her nasılsa motorlu Nazi birliklerinden önce koşarak bahçeye ulaşıyor. Bununla da kalmayıp oradaki insanları kamyona yükleyip kaçırmayı başarıyor. Kamyon çıkarken giren Naziler arabayı durdurma gereği bile duymuyor (baskına geldiler)

Filmin sonunda çalışanlar dahil herkes yeniden hayvanat bahçesinde buluşuyor. Kimseye bir şey olmamış.
 

Bu linkte de ilginç bilgiler var mesela.

Yorumlar