Temple Grandin


Temple Grandin Amerikalı hayvan bilim uzmanı, Colorado devlet Üniversitesi'nde profesör, yazar bir otistik. Çocukken konuşamayacağı söylenirken önce annesinin çabaları ile okula gitmiş, sonra da kendi çabalarıyla tüm ön yargıları yıkıp yoluna devam etmiş bir kadın.

2010 yapımı filmi ben yeni seyrettim. Benim gibi hala seyretmeyenler varsa şiddetle öneririm. Temple'nin kolej sonrası psikoloji eğitimi aldığı yılları ve hayvanlara ilgi duymaya başlamasını çok etkileyici bir şekilde anlatıyor.

Yine otistik çocukları sakinleştirmek için icat etttiği "sarsılma kutusu"nun hikayesi de filmde. Otizm sayesinde hayvanları daha iyi anlayabiliyor. ABD'deki sığır işleme tesislerinde daha insancıl sistemler geliştirmiş. 2010 yılında, Time 100 listesinde "Kahramanlar" kategorisinde dünyanın en etkili 100 kişisi arasında yer almış. 

İlk ve orta okul yıllarında "asosyal, komik çocuk" olarak aly konusu olan birinin üniversite profesörlüğüne uzanan yolu tabiki kolay olmamış. Sanırım Grandin'in aldığı eğitim, destekleyen ailesi en büyük şansı. Ülkemizi düşünüyorum da malesef bu çocukların iyi bir eğitim şansı yok gibi bir şey. Ancak paranız varsa özel eğitim verdirebiliyorsunuz.


Yorumlar