12 Kızgın Adam

12 Kızgın Adam, yeni bir film değil aslında; 1957 yılı yapımı. Dün seyrettik ve ben seyredilecek film aradığımda defalarca karşıma çıkmasına karşın neden inatla bugüne kadar izlememişim dedim.

Filmde babasını öldürmekle suçlanan Latin Amerika kökenli bir genç hakkında verilecek son karar işleniyor. 12 kişilik jüri bir odada toplanıyor. Biri dışında hepsi "suçlu" olduğundan emin. Bir an önce kararı mahkemeye bildirip günlük hayatlarına dönmek istiyor. Diğer jüri ise "Olaylardaki tutarsızlık, avukatın yeterince çaba göstermemesi ve gencin yıllarca ezilmesini" gerekçe göstererek biraz düşünmelerini istiyor.


Bir çocuğu idama götürmek bu kadar kolay mı olmalı? Orada olayı konuşurken kimi oyun oynuyor, kimi reklam filmini anlatıyor. Yani ciddi anlamda çocuğun suçlu olup olmaması umurlarında değil. Latin kökenli olması, serseri olması, daha önceden suç işlemiş olması yeterli. Amerikan adalet sistemine ciddi bir eleştiri var.

Filmde isimler yok. Bir kaç kısa sahne dışında tüm film bir odada geçiyor. Ama hem çekimler (bazen o kadar yakından çekimler yapılmış ki) hem konuşmalar...çok çok iyiydi bence. Mutlaka seyredilmeli.

Yorumlar