Altın Küre Çelinc-4-


FİRST THEY KİLLED MY FATHER

Konusu, Loung Ung; Khmer Rouge Kamboçya’da gücü eline aldığında 5 yaşındadır. 70’lerde göçe zorlanmış orta sınıf bir ailenin çocuğu olan kızın hayatı, Khmer Rouge Kamboçya’yı işgal ettiğinde alt üst olur. Bu dönemde 4 yıl süren bir terör yönetimi ve soykırım sonunda 2 milyon insan ölür. Loung Ung ve ailesi konforlu evlerini ve hayatlarını bırakıp çalışma kampında yaşamaya zorlanırlar. Eski bir memur olan babası öldürüldüğünde ise küçük kız ailesiyle birlikte hayatta kalmaya çalışacaktır.
Angelina Jolie'nin Loung Ung'un kitabından Ung ile birlikte senaryoya aktardığı ve tek başına yönettiği filmin başrollerinde Phoeung Kompheak ve Sveng Socheata yer alıyor.

Hiç bilmediğim bir tarihin ve kıyımın filmi oldu bu aslında. Genelde kitap okurken ya da film seyrederken bana bir şeyler katmasına dikkat ederim. Sıkıcı tarih kitaplarından daha akılda kalıcı oluyor böylesi. Ama Kamboçya'da yaşanan ve  yılda 2 milyon civarında insanın ölümüne neden olan olayları hiç bilmiyordum.

Çok çarpıcı bir konu ve yine çarpıcı sahnelerle ele alınmış. Bir konuyu çocuk gözüyle izlemenin tadı ise başka. Öyle masumlar ve öyle basit çıkarımları var ki...


Filmi izlerken kanlı sahnelerin nasıl çekildiği merak ettim en çok. Cidden acı olaylar ve ne kadar uzak tutulsalar da çocuklar etkilenmiştir sanırım çekimlerde.

Ve insanlar ne kadar çirkinler. Niye sürekli kan ve ölümlerden beslenmek zorundayız ki. Şu an da yaşanan savaşlarda da kim bilir ne hayatlar heba olup gidiyor....

ROMAN J. ISRAEL, Esq


Roman Israel, Esq. Denzel Washington'ı Los Angeles merkezli bir hukuk araştırmacısı olarak karşımıza çıkarıyor. Liberal bir avukat olan Roman J. Israel, akıl hocasının ölümünün ardından hukuk firmasının başına geçmek zorunda kalır. Fakirlere ve evsizlere yardım eden firmada bu amaca ters düşen şeyler yapıldığını fark eden Israel, kendisini ekstrem şeyler yapmasını gerektirecek bir krizin içinde bulur.


Bazı sanatçılar vardır sırf onlar için bile filmi izlersiniz. Mesela Jean Reno mutlaka izlerim filmlerini ben. Bayılıyorum adama....Denzel Washington da çok iyi bir oyuncu. Burada da resmen döktürmüş. İyi bir avukat olan Roman, kendi değerleri ile düzenin arasında kalıyor. Bir ara düzen adamı olmaya karar verip hatta uygulamaya da geçiyor ama...sonuç yine iyiler kaybediyor.





Yorumlar