Çöl Çiçeği


Aslında bu aralar bol bol kitap okumama karşın pek okuduklarımı paylaşamadım. Ama Çöl Çiçeği'ni es geçmek istemedim. Kitabı da yazarı da çok önceden duymuştum da okumak bugüne kısmetmiş. Geçen gün bir toplantı için Deniz'in okuluna gitmiştim. Müdür yardımcısına selam verdim. Konuşurken "kitap al istersen"  dedi. Odasında bir dolap dolusu kitap vardı. 3 tane seçiverdim:))) Okuyup iade edeceğim tabiki.

Waris Dirie tanınmış bir top model aslında. Top modelliğe gelişi ise çok zahmetli olmuş. Bunları anlatsam kitabı anlatmış gibi olacağım çok ayrıntıya girmek istemiyorum. Ama dikkatimi çeken bir paragraf vardı ki ne kadar doğru. Dirie, günümüzde insanların bir başağrısı yüzünden bile çalışamadıklarını söylüyor. Oysa onlar çöllerde su aramak için günlerce yürümek zorundalarmış. Dirie, 4 yaşında deve ve domuz gütmeye başlamış....

Kitap Somali'deki yaşamı ve Dirie'nin top modelliği yükselişini anlatsa da asıl hedef kadın sünneti sanırım. Genital sakatlık olarak tanımlanan sünnetin bilinen hiçbir faydası yok.

 UNICEF’in en son yayınladığı (2013) kadın sünneti raporuna göre dünyada 125 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın sünnet edilmiş durumda. 30 milyon kız çocuğu ise önümüzdeki on yılda sünnet edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

 Hatta kadın sünnetinin ABD, İngiltere gibi ülkülerde oduğu da biliyor. Afrika'dan getirtilen sünnetçiler toplu sünnet törenleri ile işlem yapıyorlarmış.

Yorumlar