Hayvan Özgürleşmesi






Kütüphanede kitap alırken geri iade edilenler arasında görmüştüm bu kitabı. Arka sayfayı okuyunca da ilgimi çekti. Felsefeci Peter Singer, insan dışı hayvanların da acı çektiğinden yola çıkarak tam anlamıyla özgürlüklerini savunuyor kitapta.

Aslında biraz ders kitabı gibi. zaman zaman sıkıcı olabiliyor dili bu yüzden. Ve özellikle deney hayvanları ile ilgili kısımları okurken ise mide bulundırıcı....


Ben dahil pek çoğmuz bilimsel deneyleri savunuruz sanırım. Yani insanlığın yararı için, hastalıklardan kurtulmak için deney hayvanları kullanıyor. Ama kitapta bunun çok da gerçeği yapsıtmadığı, deneylerin çoğunun gereksiz olduğ kanıtlarıyla ortaya konuyor. Hele hayvanlara yapılanlar kabul edilir gibi değil...




Bir de gıda sektörü boyutu var işin. Bu noktada tavuk ve ineklerin ne şartlarda  sofralarımıza geldiği anlatılıyor. Mesela sosyetede tercih edilen pembe et için buzağılar anemik olarak kımıldayamayacakları ortamlarda yaşatılıyormuş.

Singer temelde tamamen veganlığı savunuyor. Et ve ürünlerini yemeden de sağlıklı olunabileceğini yazıyor. Hatta ABD'de yapılan bir araştırmada et yeme oranı düşerse otlaklarda tahıl yetiştirilebileceği ve daha çok aç insanın doyurulabileceği ortaya çıkmış.

“Hayvanların acı çekmesini önlemek için – yoğun bir şekilde faaliyet gösteren hayvan üretiminin neden olduğu çevresel sonuçlardan bahsetmiyorum– hayvansal ürün tüketimine büyük oranda son vermemiz gerekiyor. Bu vegan bir dünya tahayyülü müdür? Bir çözümü bu olabilir; fakat sadece bununla sınırlı kalmaz.  Eğer hayvanların öldürülmelerindense acı çekmelerini azaltmak istiyorsak, insanların bitkisel ürünler tükettiği bir dünya hayal edebilirim; fakat aynı zamanda organik yumurtanın konforunu tercih eden, türleri için uygun ortamda yaşam süren hayvanların etlerini tüketen ve çiftliklerde “insani” yollarla öldürülen hayvanlarla beslenen insanların olduğu bir dünya da tasavvur edebilirim.”

Yorumlar