Bugünden itibaren gelecekten tüketiyoruz


Dün Dünya Limit Aşım Günü imiş. Bir de kendimi çevreci sanırdım ki hiç duymamıştım bu tabiri. Sabah twittterda dolanırken denk geldim bir paylaşıma. Biraz google amcadan bakınca da anlamını öğrendim.

Biz bugünden itibaren 2017'den yemeye başlıyoruz. Yani borçlanıyoruz bir yerde. Gelecekten tüketiyoruz. Limit aşım günü geçen yıla göre de 5 gün öne çekilmiş. Bu da kötü gidişatı gösteriyor. Burada biraz bilgi buldum mesela....Dünyayı kendi kendine yenileyebileceğinden daha hızlı tüketmek. Biz yaşadık, çocuklarımız yaşayacak....Peki ya sonraki nesiller..........

Bazı ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi, çevreci tutumları desteklemeleri bu hızı yavaşlatmış aslında.


Bu arada bu gün, Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) stratejik ortağı Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network, GFN) tarafından açıklanıyormuş.

Şu siteden bulduğum alıntı çok önemli bence:

"GFN’nin belirlemelerine göre, tarih boyunca tüketimiyle gezegenin sunduğu doğal kaynakları yenilemesine fırsat veren insanlık, 1970’li yıllarda önemli bir eşiği atladı ve insanlığın tüketimi, gezegenin doğal kaynakları yenileme kapasitesinin üzerine çıkmaya başladı. Küresel Ayak İzi Ağı’nın yaptığı hesaplamalara göre bugün, insanlığın doğal kaynaklardan ve ekosistemlerden olan talebi 1.5 gezegene eşdeğer!
Bu şekilde yaşamaya ve tüketmeye devam edersek, yüzyılın ortasında 3 gezegene eşdeğer doğal kaynağa ihtiyacımız olacak."

Yorumlar