Ağla Sevgili Yurdum




Son zamanlarda okuduğum en etkileyici kitaplardan biri oldu Ağla Sevgili Yurdum. Aslında bildik bir hikayesi var. Siyah-beyaz çatışması, siyahi insanlara yapılan kötü muamele....Ama her güzel konunun anlatımı o kadar güzel olmuyor işte. Bütün yaşamı Güney Afrika'da geçen Alan Paton, çok güzel anlatmış bu çatışmaları....

Hani hikaye bizim ülkemizle ilgili değil ama kitabın adı Türkiye'nin şu günlerine ne kadar uygun....

Ağla Sevgili Yurdum, ilk kez 1948 yılında ABD'de ve Ingiltere'de yayımlanmış. Güney Afrika'da beyaz yönetimin siyahlara uyguladığı ırk ayrımının sonuçlannı ilk kez etkili bir biçimde dünyaya duyuran kitap, dünyada 15 milyon satarken, Güney Afrika'da da İncil'den sonra en çok satan kitap olmuş.

Ağla Sevgili Yurdum, sonradan sahne müzikaline ve beyazperdeye de uyarlanmış. Romanı sahneye,  Maxwell Anderson uyarlamış, besteyi ise Bcrtolt Brecht'ın birçok oyununun bestecisi Kurt Ueill gerçekleştirmiş.

"Artık doktora gerek kalmadı. Ne beyazı ne karası işe yaramaz artık. Ey benim isteğimin meyvesi yavrucuğum. Yumuşacık yanaklarını okşamak ne kadar hoştu. Minnacık ağzının süt emerken verdiği haz ne tatlıydı. Kadının yazgısı böyledir işte. Böyledir kadınların yazgısı. Taşımak, doğurmak, büyütmek ve yitirmek."

"Nasıl oluryordu da bir insan başka bir insanı öldürebiliyordu? İnsanın içinde ne gibi bir değişiklik oluyordu da bıçağını canlı ete saplıyor, baltasını canlı bir kafanın ortasına indirebiliyor, çarpan bir yüreğe ölüm dolduracak kadar tabancayı ateşleyebiliyordu?"

Yorumlar