Mükellefiyet


HER KİM Kİ ÇALIŞAMAZ DURUMA GELE EŞEĞE BİNDİRİLİP KÖYÜNE GÖNDERİLE

 Metin Köse'nin ilk olarak Göl Dağı Kitabını okumuştum ben. 1940'lardeki 2. Mükellefiyet dönemini anlatıyordu kitap. Hiç bilgim olmayan acı bir olayı öğrenmiştim bu kitapla. Bir de birincisi varmış yine Metin Köse kaleme almış.

1867 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanıyor olaylar. Kömür ihtiyacını karşılamak için Kozlu civarındaki madenlerde çalışmak üzere çevre köylerdeki insanlar madenlerde çalışmaya zorlanıyor. 13-50 yaş arasındaki her erkek madenlere girmek zorunda. Hatta aylar geçtikçe artan ölümler yüzünden 12 yaşındaki çocuklar da madenlere sokuluyor.

Hakaret, horlama, kötü koşullar, yetersiz beslenme, eşkiya-jandarma terörü, dayak, kırbaç.....Ne ararsanız var. 21 yıl boyunca sürüyor bu eziyet.....

"Hava kararmadan önce meydanda toplanan madenciler huzursuzdu. Aslında ne olacağını biliyorlardı. Mutlaka birkaç kaçak getirilip gözlerinin önünde kırbaçlanacaktı. Bu zulmü her izlediklerinde yürekleri parçalanıyor, içlerindeki merhamet duyguları köreliyordu. Başlangıçta kırbacı vuranlardan nefret edenler belirli bir süre sonra kırbaç yiyenlere kızmaya başladılar. 'Eğer gaçmasala, bu zulmü görmerüz!' diyorlardı. Yaşadıkları içsel kargaşa, kendilerine uygulanan 'korkak insan türü yaratma' projesinin başarısıydı."

Mükellefin malayı
Yağsız misir unundan
Beş okka kömür çıka
Mükellefin donundan

Yorumlar